Obilježena 23. obljetnice utemeljenja 3. gardijske brigade HVO-a ‘Jastrebovi’

20.01.2017. 17:12:28

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara nazočio je u petak obilježavanju 23. obljetnice utemeljenja 3. gardijske brigade HVO-a “Jastrebovi” u Kiseljaku.

Na spomen obilježju u vojarni Mate Lučić Maturica položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i umrle branitelje, priopćeno je iz Ureda predsjednika Federacije BiH. Svetu misu zadušnicu u kapelici sv. Martina predvodio je don Jakov Pavlović, koji je u svojoj propovijedi poručio “da se danas sjećamo strašnih događaja i svih branitelja koji su nas svojom žrtvom zadužili i ostavili nam miran život u Srednjobosanskoj županiji i cijeloj Bosni i Hercegovini te da je samo na istini moguće postići pravdu i da se za pravdu treba boriti“. Obilježavanje obljetnice utemeljenja 3. gardijske brigade HVO-a “Jastrebovi” nastavljeno je svečanom akademijom u sobi sjećanja u vojarni Mate Lučić Maturica, stoji u priopćenju. 3. gardijska motorizirana brigada je bila gardijska brigada Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata i poslijeraća u Bosni i Hercegovini. Brigada je utemeljena 18. siječnja 1994. godine odlukom Glavnog stožera HVO-a. Zapovjedništvo brigade je bilo u vojarni “Busovača” preko puta bivše JNA vojarne “Draga”.Prije izgradnje nove vojarne,Zapovjedništvo brigade se nalazilo u krugu tvornice SPS u Vitezu. Zapovjednik brigade je bio brigadir Ilija Nakić. Brigada je prošla mnoge bojišnice centralne Bosne, pritom oslobodivši mnoge gradove (Kupres, Glamoč, Mrkonjić Grad, Jajce, Šipovo …) i kao takva slovila je za jednu od najslavnijih i najboljih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane, a svoje živote za domovinu i slobodu dala su 54 pripadnika te brigade. 3.gardijska brigada Jastrebovi je u operaciji Maestral sudjelovala uz HV dok su 1. i 2. gardijske HVO-a bile stacionirane prema Jajcu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.