Obilježena 25. godišnjica pogibije branitelja Komletinaca

04.12.2016. 19:09:32

Polaganjem vijenaca te komemoracijom u spomen-parku na Trgu Emerika Gašića u vukovarsko-srijemskom mjestu Komletinci u nedjelju je obilježena 25. godišnjica pogibije branitelja toga mjesta – pripadnika 105. bjelovarske brigade, 109. vinkovačke brigade, 11. domobranske pukovnije, 3. i 5. gardijske brigade te pripadnika MUP-a i HOS-a. “U obrani Komletinaca u jesen 1991. poginula su 44 branitelja i civila, a na području grada Otoka, kojemu Komletinci danas pripadaju, poginula su 74 branitelja, što dovoljno govori o težini te bojišnice“, rekao je na komemoraciji poginulim braniteljima gradonačelnik Otoka Josip Šarić. Podsjetio je na iznimno važnu ulogu 105. bjelovarske brigade koja je, uz 109. vinkovačku brigadu i druge postrojbe, znatno pridonijela ustroju obrane i odbijanju napada agresora. Šarić je ujedno pozvao Državno odvjetništvo da, kako je kazao, konačno, nakon 25 godina, istraži tko je zapovjedio napad na Komletince te da krivci odgovaraju. Podsjetio je kako je na današnji dan 1991. agresor u tenkovsko-pješačkom napadu na dva mjesta uspio probiti tzv. bosutsku bojišnicu, ali je zahvaljujući hrabrosti i odlučnosti branitelja, ipak odbačen. “Nedostajalo nam je ljudi jer je ova bojišnica bila duga više od 38 kilometara. Ovdje je bila dominantna 1. bojna 105. brigade uz koju je bio i dio 2. bojne 109. vinkovačke brigade dio HOS-vaca i nešto domaćeg stanovništva”, podsjetio je ratni zapovjednik obrane Komletinaca i 1. bojne 105. bjelovarske brigade Drago Ivšić. Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs poručio je kako se žrtva branitelja i civila poginulih u Komletincima nikada ne smije zaboraviti podsjetivši kako je u obrani Komletinaca sudjelovala 105. bjelovarska brigada koja je, kako je rekao, braneći Komletince i istočnu Slavoniju, branila i Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Molitvu je predvodio vojni kapelan fra Mate Vincetić. Cvijeće je položeno i svijeće su zapaljene i na mjestima pogibije hrvatskih branitelja,a u komletinačkoj crkvi Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije za sve poginule u agresiji na Komletince služena je misa zadušnica.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.