Obilježena 26. godišnjica stradanja civila u brčanskim hrvatskim selima

08.05.2018. 16:52:44

a početku agresije na Bosnu i Hercegovinu, 08. svibnja 1992. godine u hrvatskim selima u blizini Brčkog izmasakrirano je i ubijeno 32 ljudi. Većinom se radilo o starijim civilima, koji su odvedeni s kućnog praga i ubijeni ili u svojim dvorištima ili nadomak njih. Najstarija žrtva bila je 90-godišnja starica. Tijekom obilježavanja 26-godišnjice stradanja civila iz Laništa, Krepšića, Ulica, Marković Polja i Vukšića, još je jedanput istaknuto kako “iako postoji dokazni materijal te da su saslušani brojni svjedoci, nije započeo postupak kako bi se procesuirali odgovorni za ovaj zločin. Brčanski Hrvati traže da se nadležne institucije očituju o ovom slučaju i što prije obznane zašto se ni nakon 26 godina od počinjenja zločina još nikoga nije privelo licu pravde. Zločin se dogodio tjedan dana prije nego što će se u Brčkom uspostaviti organizirana obrana hrvatskih sela i formirati 108. HVO brigada. Nakon što je grad Brčko okupiran i nakon što se u u zloglasnim logorima u samom gradu počinio niz zločina, tamošnja srpska vlast je naredila da se učini sve kako bi se proširio “koridor” kroz bosansku Posavinu, tako da su stradala hrvatska sela i svi ljudi koji su se zatekli u svojim domovima.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.