Obilježena 26. obljetnica ustroja 132. brigade HV Našice - Orahovica

24.10.2017. 06:29:48

U četvrtak 19. listopada,  obilježena je 26. obljetnica ustroja 132. brigade hrvatske vojske Našice - Orahovica. Program je počeo ujutro u vojarni u Našicama gdje su održani dani otvorenih vrata vojarne uz i svečano otkivanje ploča s novim nazivom vojarne koja od sada nosi naziv Vojarna 132. brigade Hrvatske vojske. Popodnevni dio programa je započeo, ispred zgrade gradske uprave, uvijek lijepim i zanimljivim nastupom Gradske glazbe Našice i našičkih mažoretkinja "Dora". Slijedilo je polaganje vijenaca na spomen obilježju „Uskrsla Hrvatska”. Vijence su položili u ime Osječko – baranjske županije potpredsjednik županijske skupštine Ivica Čeme, u ime Grada Našica gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić i dogradonačelnik Hrvoje Šimić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Stjepan Pintarić i potpredsjednik gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Kašuba, načelnik Policijske postaje Našice Ivica Bukvić, udovice i djeca poginulih branitelja, izaslanstva udruga proisteklih iz domovinskog rata i nekadašnji pripadnici 132. brigade i mnogi drugi uvaženi gosti. Prije svega nazočnima se obratio gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić koji je pozdravio sve nazočne i u svom govoru među ostalim istaknuo. „Danas je 26. obljetnica 132. našičke brigade. Možemo biti ponosni na prošlost, na povijest, na 1991. godinu, jer onda je trebalo imati snage i hrabrosti uzeti pušku i ići braniti ulice našega grada, a nakon toga ići braniti bojišta diljem naše lijepe domovine. Naši branitelji bili su prisutni u brojnim mjestima Ivanovcu, Nuštru i širom Slavonije. Njih je oko 5000 prošlo kroz 132. brigadu, više od 200 je stradalih, 67 poginulih i to je nešto što se ne smije nikada zaboraviti. Žrtva koju su oni dali za stvaranje neovisne Republike Hrvatske je najviše što jedan čovjek može dati. Stoga danas možemo biti ponosni i na ime koje je dobila naša vojarna. Od danas se naša vojarna zove Vojarna 132. brigade hrvatske vojske. To je nešto što je na ponos svim našim braniteljima i to će uvijek ostati tako. Moramo se sjetiti i svih onih koji su svoje živote ugradili u stvaranje neovisne Republike Hrvatske, svih branitelja 132. brigade kao i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na čelu s kojim je izvojevana ova veličanstvena ratna pobjeda. Vrlo često u ovim govorima zaboravi se spomenuti vas koji ste ovdje, naše branitelje. Upravo one branitelje koji ne traže nikakve dodatne benificije, koji su i dalje nastavili s normalnim životom u našem gradu i koji su učinili ovaj grad upravo ovakvim kakav je danas. ” Nakon minute šutnje za sve poginule branitelje molitvu je održao svećenik Franjo Tomašević. Poslije polaganja vijenaca u crkvi u Našicama je održana misa za sve poginule pripadnike brigade. Zabavni dio programa održan je na Trgu dr. Franje Tuđmana ispred Robne kuće gdje su nastupili tamburaški sastav „Pet tambura”, a posjetitelji su mogli uživati i u bogatoj gastro ponudi.   FOTO GALERIJA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.