Obilježena godišnjica srpskog napada na Bilaj i Gospić

30.08.2015. 09:15:15

Obilježavajući ratne događaje i obranu Bilaja i Gospića izaslanstva Grada Gospića, Mjesnog odbora Bilaj te Udruga iz Domovinskog rata Rijeke i Gospića položila su vijence i zapalila svijeće 24. obljetnica srpskoga napada na Bilaj i Gospić obilježena je u subotu poslijepodne polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu pogibije pripadnika Hrvatske vojske s riječkoga područja u Bilaju, a kod Spomen križa u bilajskom mjesnom groblju položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na 218 žrtava komunističkoga i četničkog terora u Bilaju i Barletama. U večernjim satima na jučerašnji dan prije 24 godine srpski agresor je minobacačkim granatama napao Bilaj, a iza ponoći 29. na 30. kolovoza 1991. godine s 44 granate napadnut je i Gospić. U neprijateljskom okruženju stanovnici Bilaja, dragovoljci, a kasnije uz pomoć Hrvatske vojske i policije uspjeli su obraniti svoja ognjišta na kojima su ostali te na taj način doprinijeli obrani Bilaja i Gospića u kojem je, kako je istaknuto, junački branjena i obranjena kralješnica Hrvatske. Obilježavajući ratne događaje i obranu Bilaja i Gospića izaslanstva Grada Gospića, Mjesnog odbora Bilaj te Udruga iz Domovinskog rata Rijeke i Gospića položila su vijence i zapalila svijeće, a u bilajskoj pećini Sv. Stjepana, u koju se tijekom Domovinskoga rata sklanjao narod, služena je sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve rata. U prigodi obilježavanja 22. godišnjice prvoga postrojavanja gospićkih dragovoljaca Domovinskoga rata- pripadnika 25. i 26. satnije Zbora narodne garde (ZNG) u Gospiću je u subotu u kapelici Sv. Ivana Nepumuka služena sveta misa, a na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata izaslanstva Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, Grada Gospića i Ličko-senjske županije položila su vijenci i zapalila svijeće. Vijenac je položen i na spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u središtu Gospića. S područja grada Gospića o okolnih naselja 25. kolovoza 1991. u Gospiću je postrojeno 278 dragovoljaca. Osim postrojavanja na taj dan su prije 22 godine pobunjeni Srbi počinili zločine nad Hrvatima u Lovincu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.