Obljetnica osnivanja 1. bojne u Resniku

01.06.2015. 20:10:10

24 GODINE OD POVIJESNOG DANA U spomen na 1. lipnja 1991. godine, kada se službeno osnovala 1. bojna 4. gardijske brigade, danas se na mjestu osnutka, u Resniku, održalo svečano obilježavanje tog povijesnog datuma. Pripadnici 4. gardijske brigade tako su pred spomen kamenom na ulazu u hotelsko naselje Resnik  položili vijence, te su nazočili svetoj misi za sve branitelje koja se održala u mjesnoj crkvi Blažene majke Terezije. Ovo okupljanje veterani legendarne 4. brigade iskoristili su i za družnje te prisjećanje na povijest i ratni put brigade. mala Ova brigada osnovana je krajem travnja 1991. godine, a činilo je više od stotinu mladih redarstvenika. Prva baza bila im je u splitskom hotelu Split, nakon čega dolaze u Resnik, gdje je osnovana 1. bojna. Zapovjednik joj je bio Gento Međugorac, a zamjenik Ivan Zelić. Prvi borbeni zadatak brigade bila je akcija oslobađanja Kruševa, u srpnju 1991. godine, a potom i oslobodilačke te obrambene akcije u okolici Zadra, Šibenika, Vodica te Dubrovnika i dubrovačkog zaleđa. Brigada je sudjelovala i u akcijama Maslenica, Zima 94., Skok 1 i 2, Ljeto 95, Maestral i Oluja. U obrani Domovine i oslobađanju okupiranih područja poginula su 193 vojnika 4. brigade, 5 ih se se vodi kao nestali, a više od 1500 je ranjeno. Njeni zapovjednici kroz ratne godine bili su generali Ivo Jelić, Mirko Šundov i Damir Krstičević, a u miru Ante Kotromanović, Zvonko Asanović, Blaž Beretin i Mladen Fuzul.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.