OBLJETNICA OSNUTKA KUTINSKE 56. SAMOSTALNE BOJNE

27.06.2017. 15:33:34

Sutra, 28. lipnja u Kutini obilježit će se 26. obljetnica osnivanja legendarne kutinske 56. samostalne bojne Hrvatske vojske. Ova se postrojba koja je imala 1334 pripadnika, 41 je ranjen, a 12 ih je, nažalost, položilo ono najvrijednije, svoje živote na Oltar domovine. 56.samostalni bataljun ZNG Kutina (kasnije dobiva ime 56. samostalna bojna HV Kutina) osniva se 28. lipnja 1991. godine po zapovijedi tadašnjeg ministra obrane, Martina Špegelja, te počinje ustroj aktivne obrane protiv velikosrpske agresije u Moslavačkom kraju. Pokojni zapovijednik 56. samostalne kutinske bojne, Zvonimir Gregurić – Rega, više puta je istaknuo kako je ta postrojba bila okosnica ustroja obrane u Moslavini i zapadnoj Slavoniji, jer su je u prvom postrojavanju, osim Kutine, činile i satnije Ivanić-Grada, Garešnice i Novske, a bila je i logistička potpora posebno ugroženom Pakracu. 56. samostalna bojna HV Kutina, ostat će upamćena u povijesti Republike Hrvatske posebno po tome, što su zajedno uz snage MUP-a, sudjelovali u obrani i oslobađanju Bujavice. Selo Bujavica prvo je oslobođeno mjesto u Domovinskom ratu. Oslobađanjem Bujavice do kojega je došlo 14. listopada 1991. godine zapovijedao je Zdenko Vugrinović, zapovjednik I. satnije 56. bojne, a ta je akcija bila izuzetno važna za podizanje morala hrvatskih branitelja i za jači ustroj obrane Moslavačkog kraja, te građani Kutine i okolnih mjesta svake godine dostojanstveno obilježavaju ovaj, za Kutinu, ali i cijelu Republiku Hrvatsku, važan datum, pod geslom “Nitko prije nas”. Što se ratnog djelovanja 56. samostalne bojne tiče, njeni pripadnici svoj su najveći doprinos dali na bojištu zapadne Slavonije (Bujavica, Lovska, Korita, Kričke (Pakrac)…). Prije 6 godina, na dvadesetu obljetnicu osnivanja ove slavne kutinske postrojbe, postrojba je odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog, osmog po redu odlikovanja u Republici Hrvatskoj, a koji se dodijeljuje hrvatskim i stranim državljanima za junački čin u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili iznimnim okolnostima u miru. Što se same 26. obljetnice tiče, program obilježavanja je sljedeći: 28.6.2017. 17:30h – polaganje vijenca i paljenje svijeća u Parku 56 samostalne bojne u Kutini 18:00h – Sveta misa za poginule i umrle pripadnike u župnoj crkvi Majke Božje Snježne u Kutini. Pozivamo građane da u što većem broju dođu i odaju počast hrvatskim braniteljima i neka se i dalje u narodu čuva uspomena na olovna vremena i na rijeke krvi što su naši branitelji prolili tijekom stvaranja samostalne, slobodne i demokratske Republike Hrvatske, nasuprot totalitarističkoj, komunističkoj, bivšoj SFRJ. Aktivnosti pripadnika 56. samostalne bojne Kutina, kao i zanimljivosti iz povijesti obrane Moslavačkog kraja i sve ostale informacije vezano za branitelje s područja Kutine i okolice možete dobiti na službenoj facebook stranici 56.Samostalna Bojna Hrvatske Vojske – Kutina na sljedećem linku: https://www.facebook.com/56sbhv/

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.