Obljetnica smrti svećenika kojeg su mučki ubili četnici

30.09.2013. 14:39:53

1_51fa66bf9836d

Vlč. Ivan Burik rođen je u Neštinu 8. studenog 1928. godine, a mučki je ubijen od strane srbijanskih paravojnih postrojbi 8. listopada 1991. u župnoj kući u Tovarniku. Ekshumiran je iz masovne grobnice i pokopan na mjesnom groblju 31. siječnja 1998. sa svojim župljanima, koji su kao i on, ubijeni iz mržnje tijekom srbijanske oružane agresije i okupacije Tovarnika

U utorak, 8. listopada, obilježit će se 22. obljetnica mučeničke smrti velečasnog Ivana Burika. U sklopu obilježavanja obljetnice održat će se peta Memorijalna utrka Vukovar – Tovarnik i to u spomen na vlč. Burika i 663 mučenika Crkve u Hrvata. Maraton počinje u 10 sati na ušću Vuke u Dunav, kod križa Žrtvama za slobodu Hrvatske.

Vlč. Ivan Burik rođen je u Neštinu 8. studenog 1928. godine, a mučki je ubijen od strane srbijanskih paravojnih postrojbi 8. listopada 1991. u župnoj kući u Tovarniku. Ekshumiran je iz masovne grobnice i pokopan na mjesnom groblju 31. siječnja 1998. sa svojim župljanima, koji su kao i on, ubijeni iz mržnje tijekom srbijanske oružane agresije i okupacije Tovarnika. Udruga dr. Ante Starčević posljednjih pet godina uložila je velike napore u rasvjetljavanju istine o Domovinskom ratu, osobito u istočnoj Hrvatskoj, a svojim je objavljenim knjigama svjedočenja živih svjedoka o životu i smrti vlč. Burika, kao i filmom i znanstvenim skupom na istu temu, bitno pripomogla da se mučenik predstavi javnosti, Nadbiskupiji olakša postupak za njegovu beatifikaciju.

Povijesni roman Nevenke Nekić "Burik" preveden je na talijanski jezik i uručen je papi Benediktu XVI. uz sveukupnu dokumentaciju stručne komisije Đakovačko-osječke nadbiskupije, koja je odobrenjem Nuncijature u Zagrebu, pokrenula postupak Burikove beatifikacije.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.