Obnova na Banovini: Tko ima pravo na oslobođenje sufinanciranja obnove i kako do pomoći za troškove izrade projekta?

28.03.2021. 08:57:00

“Treba doći na mjesto na kojima se to može, službenici Ministarstva će svakom građaninu u tome pomoći, ali zahtjev se danas može predati i poštom ili kroz sustav e-obnove”, objasnio je prije nekoliko dana ministar prostornoga uređenja i graditeljstva Darko Horvat proceduru predaje zahtjeva za obnovu

Na Narod.hr-u odlučili smo proučiti je li doista sve tako jednostavno i crno-bijelo kako vladajući poručuju. 

Prije nekoliko dana Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine odgovorilo je na upit Narod.hr-a od 6. ožujka o zahtjevima za obnovu, a koji donosimo u više nastavaka, s obzirom da se radi o više različitih zahtjeva:

Tko bi trebao podnijeti zahtjev za oslobođenje osiguranja odnosno uplate sredstava za konstrukcijsku obnovu zgrada i gradnju zamjenske obiteljske kuće, tj. na koga se to odnosi i što se s tim zahtjevom postiže?

Vlasnici nekretnina mogu biti oslobođeni sufinanciranja obnove u iznosu od 20% ako njihov dohodak (uključujući dohodak bračnog ili izvanbračnog druga odnosno dohodak životnog ili neformalnog životnog partnera) u protekloj i tekućoj godini ne premašuje iznos neoporezivog dohotka i čija ukupna imovina na dan potresa nije premašivala 200.000 kuna.

Konstrukcijska obnova u potpunosti će se financirati osobama s invaliditetom, koje svoj status dokazuju pravovaljanim ispravama, u skladu s naputkom ministra nadležnog za socijalnu skrb, kao i građanima koji su na dan potresa živjeli u zajedničkom kućanstvu s osobom s invaliditetom. Isto vrijedi za korisnike socijalne skrbi koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu.

Pravo na oslobođenje od sufinanciranja građani mogu ostvariti za jednu nekretninu koja je bila u njihovu vlasništvu na dan potresa, pod uvjetom da su u toj nekretnini stanovali oni sâmi ili njihovi srodnici i da je ona bila prijavljena kao njihovo prebivalište odnosno boravište.

Da biste ostvarili to pravo, morate prije podnošenja zahtjeva za konstrukcijsku obnovu (Obrazac 2a, 2b, 2c) odnosno zahtjeva za gradnju zamjenske kuće (Obrazac 7) pribaviti odgovarajuće rješenje Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, koje se izdaje na temelju zahtjeva podnesenog na Obrascu 1: Oslobađanje osiguranja odnosno uplate sredstava za konstrukcijsku obnovu zgrada i gradnju zamjenske obiteljske kuće, uz popratnu dokumentaciju.

Pravo na financiranje iz državnog proračuna u iznosu od 100% za prvu nekretninu imaju vlasnici oštećenih zgrada na području gdje je proglašena katastrofa. Dakle oni ne trebaju podnositi zahtjev na Obrascu 1.

U slučaju predaje zahtjeva za novčanu pomoć za troškove izrade glavnog projekta za rekonstrukciju potresom oštećene postojeće višestambene zgrade, stambeno-poslovne zgrade, obiteljske kuće:

a) na što sve moraju paziti kako bi istu ostvarili?

To se pravo odnosi na glavni projekt čija je izrada započela prije stupanja na snagu Zakona o obnovi (17. rujna 2020). Zahtjev se predaje Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine na Obrascu 8: Povrat sredstava utrošenih za izradu glavnog projekta.

Obrascu 8 treba priložiti glavni projekt, ugovor o izradi glavnog projekta, suglasnost provoditelja tehničko-financijske kontrole projekta, završno izvješće nadzornog inženjera, pismenu izjavu izvođača o obavljenim radovima i uvjetima održavanja zgrade, valjan račun za usluge projektiranja i dokaz da je podnositelj zahtjeva osoba na čiji se račun uplaćuje odobrena novčana pomoć.

b) na koji način će se odlučivati o visini te pomoći i kad će ona biti isplaćena?

Novčana pomoć (troškovi izrade glavnog projekta) isplaćuje se nakon što zgrada bude obnovljena temeljem tog projekta. Novčana pomoć se refundira a ne uplaćuje se unaprijed. O visini odlučit će se u upravnom postupku.

Narod.hr će nastojati slanjem novih upita razjasniti ostale nedoumice koje se pojavljuju kod građana po pitanju obnove, ne samo po pitanju objekata s crvenom naljepnicom, nego i onih sa žutom i zelenom naljepnicom.

Ministarstvo je u međuvremenu izdalo i brošuru koja bi trebala pomoći građanima oko razumijevanja procedura, a koju možete pogledati ovdje:

Također, tu je i prikaz Postupka:

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Ivana Josipović/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.