ODBOR ZA RATNE VETRANE: Policiji i DORH-u prosljeđuju se dokazi o nepotizmu u HEP-u

09.12.2016. 18:43:36

Saborski Odbor za ratne veterane odlučio je u petak DORH-u i policiji proslijediti dopis Marija Marjanovića, kao i audio zapis koji dokazuje kako je direktor HEP Toplinarstva Ivica Martinek, koji je nakon izbijanja priče u javnost podnio ostavku, od njega tražio da namjesti posao nećaku predsjednika Uprave HEP-a Perice Jukića, čime bi bio zaobiđen hrvatski branitelj kojem zakon daje prednost pri zapošljavanju. Odboru je dopis upućen prije dva dana, a u njemu piše da je na Marjanovića, kao člana komisije za zapošljavanje, vršen pritisak da zaposli nećaka predsjednika uprave, inače člana SDP-a, rekao je predsjednik Odbora Ivan Anušić (HDZ). Franko Vidović (SDP) odbacuje teze o stranačkoj obojenosti tog slučaja, ističe kako se radi o nepotizmu, te da sličnih slučajeva ima i drugdje, ne samo u HEP-u. Želimo li to izbjeći, dajmo braniteljima prednost do kraja, odnosno da ne moraju uopće ići na testiranje ako zadovoljavaju uvjete, ili da idu na testiranje, ali samo između više branitelja koji su prijavljeni za posao, predložio je Vidović. Anušić ne dijeli takvo razmišljanje, već drži da bi to produbilo podjele između branitelja i ostalih građana. Ako branitelj ispunjava sve tražene uvjete, a bira se između njega i druge osobe, branitelj mora imati prednost, no ako taj drugi ima veće kvalifikacije, onda on treba dobiti posao, poručio je Anušić. I Josip Đakić (HDZ) tvrdi da se zakon koji braniteljima daje prednost pri zapošljavanju krši i u drugim poduzećima, posebice u Hrvatskim šumama. Snimka koju smo dobili rezultirala je ostavkom jednog direktora, nadamo se da će rezultirati i ostavkom predsjednika Uprave HEP-a Perice Jukića, jer je i on akter cijele priče, rekao je Đakić, a Milijan Brkić (HDZ) dodao kako sve treba proslijediti policiji i DORH-u. Ministar branitelja Tomo Medved rekao je da gotovo ne prođe tjedan, a da se ne zaprime slične prijave koje se prosljeđuju nadležnim institucijama. Prošli smo tjedan dobili tri prijave iz Međimurja, radilo se o djeci poginulih branitelja, naveo je ministar. Ministarstvo, naglasio je, inzistira na punoj primjeni zakona, najavljujući da će novi, jednstveni zakon o pravima hrvatskih branitelja sadržavati istu prednost za zapošljavanje branitelja.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.