Odbor za veterane: I Oreškovićeva vlada morala bi odbaciti političke optužnice protiv pripadnika HVO-a

12.04.2016. 20:04:51

ČEKAJU IDUĆI KORAK Odbor za veterane Hrvatskog sabora sazvat će zajedničku tematsku sjednicu s Odborom za pravosuđe, na kojoj bi se od Vlade zatražilo da kao politički motivirane odbaci optužnice koje je pravosuđe Bosne i Hercegovine podiglo protiv časnika Hrvatske vojske i HVO-a, na način na koji je to učinila prethodna vlada. Odlučeno je to na sjednici odbora za ratne veterane u utorak, na sugestiju HDZ-ova zastupnika Josipa Đakića, koji je uvjeren da se Sabor mora očitovati o progonu pripadnika HVO-a u BiH. S Đakićevim stavom suglasan je i njegov stranački kolega Željko Dilber, koji je podsjetio da je bivša Vlada odbacila kao političke optužnice iz BiH koje u opisu kaznenih djela govore o sudioništvu u udruženom zločinačkom pothvatu. “Trebali bismo održati zajednički sastanak na kojem bi se dale sugestije novoj vladi, od koje očekujemo sličan ili isti stav kakav je imala prethodna”, rekao je Dilber. Predsjednik Odbora Miodrag Demo (BM 365) smatra da bi Sabor trebao progovoriti i o neujednačenoj praksi Haškog suda u slučajevima Vojislava Šešelja i šestorice optuženih Hrvata iz BiH. “Očekujem od Vlade i Sabora da se konačno očitujemo o toj temi i da pokažemo stav prema susjednoj državi koja je počinila agresiju na Hrvatsku”, rekao je Demo. Miro Bulj iz Mosta je naglasio kako se Vlada mora posvetiti suđenju šestorici optuženih Hrvata iz BiH, upozorivši kako prvostupanjska presuda teško optužuje Hrvatsku. U upravne odbore Fonda hrvatskih branitelja, Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja te Zaklade hrvatskih branitelja Odbor je jednoglasno imenovao za svoje predstavnike Željka Dilbera, Miodraga Demu i Miru Bulja, umjesto zastupnika koji su u tim tijelima sjedili u vrijeme bivšeg saziva Sabora.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.