ODLUČENO JE! Evo zašto će baš ovaj branitelj održati svečani govor u Kninu

28.07.2021. 09:53:00

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak održat će svečani govor na ovogodišnjoj obljetnici VRO Oluja u Kninu.

Tako je odlučeno na jučerašnjem sastanku premijera Andreja Plenkovića i pripadnika 204 brigade koji su se složili da je Rehak svojim dosadašnjim djelovanjem i doprinosom Domovinskom ratu, idealan predstavnik braniteljske populacije, osobito one koja je prošla logoraški pakao.

Danijel Rehak prije rata je bio profesor tjelesnog odgoja u srednjoj školi u Borovu Naselju, a u obranu se uključio 4. srpnja 1991. godine kada je krenuo neprijateljski napad iz Borova Sela. Poslije Tomislava Merčepa koji je nakon što je organizirao obranu grada Vukovara pozvan u Zagreb, Rehak preuzima Sekretarijat za narodnu obranu Vukovara.

Jedini je branitelj iz zapovjedne strukture grada Vukovara koji je pojedinačno uhićen i zarobljen, ali i jedini koji nakon toga nije likvidiran što do tada nije bio slučaj sa pojedinim uhićenjima odgovornih osoba. Umjesto likvidacije, Danijel Rehak je odveden u srbijanski logor Stajićevo i ostaje zatočen punih devet mjeseci.

“Ponosan sam, ali i u panici zbog govora”

Iako iznimno uzbuđen, skromni Rehak kaže nam kako je neopisivo ponosan zbog činjenice da će baš on stati pred tisuće i tisuće ljudi u Kninu.

“Zbunjen sam, tek sam doznao da su me izabrali. I zbunjen, i sretan, i u velikoj panici. Znam da će moj govor mediji prenositi uživo, a ja uistinu želim reći nešto značajno što će se pamtiti. Osim toga, kad sam uzbuđen često i zamuckujem”, uz osmijeh priznaje Rehak i objašnjava:

“Ne bih želio ljude zamarati floskulama o ratu koje im već ‘cure na uši’ niti se osvrtati na crne, ratne dane. Iako mi je želja staviti naglasak na logoraše koji su u ratu podnijeli jednu specifičnu žrtvu, pokušat ću hrvatskom narodu objasniti da se na kraju sve isplatilo, ali samo ako budemo umjeli znati sa državom. Preteško je stečena”, kaže Danijel Rehak koji je još uvijek u nevjerici jer će od stotina tisuća hrvatskih branitelja na binu u Kninu stati baš – on.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Snježana Vučković/Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.