Održan radni sastanak s djelatnicima područnih odjela Ministarstva iz svih županija

10.11.2020. 16:56:00

U Ministarstvu hrvatskih branitelja u ponedjeljak, 9. studenoga 2020. održan je sastanak s djelatnicima područnih odjela Ministarstva ustrojenima u svim županijama. Sastanku je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, državni tajnici u Ministarstvu Darko Nekić i Stjepan Sučić te ostali suradnici. 

Jedno od osnovnih načela Ministarstva hrvatskih branitelja je načelo dostupnosti, stoga su u svim županijama ustrojeni područni odjeli Ministarstva kako bi hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji sve potrebne informacije iz djelokruga Ministarstva mogli dobiti na jednom mjestu, što bliže mjestu svoga prebivališta.

Nadležnost područnih odjela Ministarstva jasno je propisana, a njihova uloga na lokalnoj razini je vrlo važna, posebno u kontekstu psihosocijalne pomoći hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji te suradnje s udrugama iz Domovinskog rata.

Bez obzira na epidemiološku situaciju koja je aktualna od ožujka, djelatnici Područnih odjela pružili su stručnu pomoć za 42.708 stranaka te izvršili 51.332 intervencije do kraja rujna ove godine, a najviše u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj te Osječko-baranjskoj županiji.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zahvalio je djelatnicima područnih odjela na pomoći koju svakodnevno pružaju hrvatskim braniteljima, a posebno pod aktualnim epidemiološkim mjerama te pohvalio njihovo prilagođavanje situaciji.

Djelatnici područnih odjela ključan su izvor informiranja za hrvatske branitelje o novostima iz djelokruga Ministarstva, stoga je glavni tajnik Ministarstva Ivica Akmadža dodatno elaborirao normativne aktivnosti koje se tiču Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata te Zakona n o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obiteljkako bi djelatnici područnih odjela bili upućeni u sve aktualnosti.

Djelatnici su izrazili zadovoljstvo unaprjeđenjem mobilnih intervencija i njihove dostupnosti nabavom automobilima koje je Ministarstvo hrvatskih branitelja osiguralo iz europskih sredstava proteklih godina.

Naglašena je nužnost intenziviranja suradnje s ostalim tijelima državne i javne uprave u županijama kako bi se djelovalo preventivno te kako bi se postigla veća efikasnost u postupanjima. Suradnja s uredima državne uprave, Centrima za socijalnu skrb te Policijskim postajama rezultirala je s 123 radna sastanka održana ove godine, a u pojedinim županijama će se dodatno unaprijediti kako bi postupanja bila ujednačena i sustavna.

Na sastanku su razmijenjena iskustva o izazovima s kojima se suočavaju hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji te načinu rješavanja kriznih situacija.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na kraju sastanka istaknuo je važnost Područnih odjela te djelatnike pozvao da svoj rad prilagode aktualnim epidemiološkim mjerama u cilju zaštite zdravlja hrvatskih branitelja, od kojih su mnogi rizična skupina za oboljenje od koronavirusa.

Izvor: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.