ODRŽANA SARAJEVSKA PREMIJERA FILMA "SVE JE BIO DOBAR SAN - LE 'FRENCHIE' DE VUKOWAR"

10.11.2016. 13:28:14

SARAJEVO - U prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu u utorak, 8. studenog 2016. u večernjim satima održana je sarajevska premijera dokumentarnog filma "Sve je bio dobar san - Le 'Frenchie' de Vukowar", o francuskom dragovoljcu Jean-Michel Nicolieru koji je ubijen braneći Vukovar. Organizator prikazivanja filma bila je Vrhbosanska nadbiskupija i udruga "dr. Ante Starčević" iz Tovarnika na čelu sa gospodinom Antunom Ivanković na čiju se inicijativu snimio navedeni film. Sarajevskoj premijeri filma nazočio je veliki broj gledatelja među kojima i nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac "Sve je bio dobar san" proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak Francuza Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier. Ona traga za posmrtnim ostacima svojeg sina, ali i podacima koji govore o njemu od dolaska u Hrvatsku pa do odlaska u ratni pakao Vukovara. Film prikazuje život Jean-Michela od njegova djetinjstva sve do posljednjih dana njegova života u okupiranom Vukovaru. Kroz cijeli film njegova majka opisuje što se sve događalo tijekom tih godina te da je i sama pokušala urgirati kod Francuske države i Europske unije da se spriječi zločinački pothvat u Vukovaru i da se nevini ljudi oslobode. Kako sama u filmu navodi to jednostavno nije bilo nikome u cilju. (kta)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.