Odzvonilo divljanju na cestama: Kamere će snimiti vozače i registraciju, kazna stiže na adresu

17.04.2019. 08:49:33

U prošloj godini 317 puta paljeni su lampioni na hrvatskim cestama

"Iz godine u godinu praktički bilježimo smanjenje broja stradalih. Međutim, nismo zadovoljni, smatramo da imamo dovoljno prostora da taj broj bude puno manji", ističe Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa. Prema tom cilju MUP i HAC kreću zajedno. U pripremi je projekt instalacije novih kamera za mjerenje brzine. Njih će se postavljati od 2020. godine na lokacijama duž autoceste, na međusobnoj udaljenosti od dva kilometra. Mjerit će se vrijeme prolaska od prve do druge i uz poznatu udaljenost izračunati brzinu prolaska. Kamere visoke rezolucije snimit će vozača i registraciju, te kaznu dostaviti na kućnu adresu. Lokacije kamera biti će jasno naznačene, a jasni i vidljivi će biti i trodimenzionalni prikazi upozorenja na krivi smjer. ''Hrvatske autoceste kontinuirano ulažu na svojim dionicama autocesta i oko inteligentnih prometnih sustava. Evo, situacija je sve bolja. Naravno, želimo smanjiti smrtnost što više i biti u prosjeku EU, pa i niže'', napominje Goran Pejić, direktor Centra za vozila.. Novim izmjenama Zakona o sigurnosti u cestovnom prometu koji bi trebao biti izglasan do ljeta policija je najavila rigorozne stvari. Povećat će se novčane kazne, kazneni bodovi, a primjenjivat će se i mjera privremenog oduzimanja automobila. "Izvijesnost penaliziranja je zapravo najbolja preventivna akcija, a to je kad znate da ćete biti kažnjeni ukoliko napravite prometni prekršaj'', poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Ipak, cilj je sankcionirati učestale i namjerne prekršitelje. "Ne možete voziti u naseljenom mjestu više od 50 slučajno, odnosno ne možete voziti bez vozačke dozvole, ne možete voziti s onom većom koncentracijom alkohola većom od 1,5. Dakle, to su vozači koji jednostavno imaju takav stil vožnje", upozorava Mataija. No, velika prijetnja sigurnosti u prometu su sve stariji automobili koje Hrvati voze. "Automobili stariji od 10 godina - nerijetko ćete ih susresti da nemaju ni osnovni ESP sustav koji je izuzetno bitan za sigurno prometovanje. Automobili mlađi od 10 godina - u većem broju ćemo susresti automobile koji imaju moderan kočioni sustav'', upozorava Pejić. Starijih automobila od 10 godina u Hrvatskoj je čak 70 posto.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.