Ogroman požar u Cape Townu zahvatio je i sveučilišnu knjižnicu, vjetar otežava gašenje

19.04.2021. 16:31:00

Požar u Cape Townu uništio je dio Sveučilišne knjižnice u kojoj se nalazi jedinstvena zbirka afričkih arhiva, rekao je direktor knjižnice dok se požar širio u ponedjeljak prema središtu grada. Stotine studenata koji žive bliže požaru premješteni su u privremeni smještaj. 

Požar je izbio u nedjelju u podnožju Stolne planine i proširio se na Sveučilište u Cape Townu (UCT), zbog čega su stotine studenata bile prisiljene pobjeći. Odjel za afričke studije u zgradi iz '30-ih godina i čitaonica u potpunosti su uništeni, rekla je voditeljica knjižnice UCT-a Ujala Satgoor u objavi na Facebooku u nedjelju. "Izgubljene su neke od naših vrijednih zbirki", napisala je ona. Na fotografijama uz objavu vidi se vatra i dim koji se uzdiže s krova i prozora zgrade koja je do daljnjeg zatvorena.
Potpuna procjena štete bit će napravljena kad zgrada bude sigurna za ulazak, rekla je Satgoor. Gusti dim nadvio se nad ispražnjenim UCT-jevim kampusom u ponedjeljak. "Bilo je baš užasno", rekao je 20-godišnji student ekonomije Kosmas Joannou za AFP. Nebo je bilo "narančasto, posvuda pepeo i svi su vrištali. Bio je kaos." "Sva povijest koja je izgubljena u knjižnici, to me izjeda", kazao je. Stotine studenata koji žive bliže požaru premješteni su u privremeni smještaj. Vatrogasci se i dalje bore s požarom u ponedjeljak dok ga snažni vjetrovi šire na zapad, bliže gradskom središtu.

"Požar još nije pod kontrolom", izjavio je glasnogovornik vatrogasaca u Cape Townu, Jermaine Carelse. "Vjetar je glavni čimbenik", kazao je on dodavši da se zbog vjetra požar ne može gasiti iz zraka. Škole u predgrađu Vredehoeku, oko tri kilometra od UCT-a, pozvane su na evakuaciju.
Istraga požara je u tijeku, a jedan osumnjičeni je u pritvoru, rekao je gradski dužnosnik Alderman JP Smith. Požar je uništio Memorijalni restoran Cecil Rhodes, privatne kuće i povijesne građevine poput vjetrenjače Mostert's Hill.


Izvor: Večernji list

Izvorni autor: VL/Hina/Foto: PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.