Oko 10 tisuća branitelja izlazi na prosvjede širom Federacije

14.05.2016. 10:52:12

Sedamdesetak udruga proisteklih iz Domovinskog rata okupljenih oko Vijeća branitelja BiH održat će 19. svibnja s početkom u 12 sati mirne prosvjede širom Federacije kako bi izrazili nezadovoljstvo stanjem u kojem se nalaze, kao i zbog odnosa vlasti prema onim braniteljima koji nisu ostvarili svoja prava. Po riječima predsjednika Udruge Zaboravljeni branitelji Zapadnohercegovačke županije Vlade Marušića, glavni razlog za održavanje mirnih prosvjeda je neusvajanje rezolucije koju su potpisale braniteljske udruge, a u kojoj od predstavnika vlasti, uz ostalo, traže mjesečni braniteljski dodatak za svaki mjesec proveden u obrani FBiH, donošenje zakona o jedinstvenom registru pripadnika OS RBiH te moratorij na financiranje svih boračkih i braniteljskih organizacija iz općinskih, županijskih i federalnog proračuna do formiranja jedinstvene organizacije na razini Federacije, kao i solidarnost i socijalnu senzibilnost prema braniteljima, borcima i članovima njihovih obitelji. „Mi nismo rušitelji BiH, niti smo to ikada bili. Mi smo ovu zemlju gradili, jer smo u ratu ostavili najbolje godine svoga života (...) To što aktualna politika, odnosno tzv. uhljebi svih ovih godina to ne cijene što im možemo“, kazao je Marušić. Koordinator Vijeća branitelja Srednjobosanske županije Murat Silajdžija istaknuo je kako branitelji ovim prosvjedom žele upozoriti na dugogodišnji diskriminatorski odnos vlasti prema, kako je kazao, najčasnijim sinovima ove države. "Svoja prava moramo tražiti na ovaj način jer nemamo drugu alternativu i jer nam ne pružaju drugu alternativu“, naglasio je, dodajući kako će se prosvjedi održati na miran i dostojanstven način. Pozvao je sve koji suosjećaju s braniteljima koji nisu ostvarili svoja prava da im se pridruže na mirnim prosvjedima. Isto tako, naglasio je kako na prosvjedima očekuje oko 10 tisuća branitelja. Demobilizirani branitelj iz Tuzle Esudin Džafić pozvao je vlasti da najozbiljnije shvate i prihvate njihovu rezoluciju. "Ukoliko nam ne ispune prve tri točke rezolucije neka slobodno znaju da će doći do blokada vlada, prometnica, mostova, graničnih prijelaza i stranaka...", zaključio je Džafić.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.