OMEGE - 27. OBLJETNICA OSNUTKA

22.02.2018. 20:19:07

Nakon provedenih prvih demokratskih izbora u Republici Hrvatskoj, a nezadovoljni trenutnim političkim prilikama u državi, veliki dio srpskog pučanstva, pristaše poraženog režima i tzv. JNA, otvoreno su se usprotivili legalno izabranim organima vlasti u RH. U situaciji kada je policija predstavljala jedinu organiziranu oružanu formaciju za suprotstavljanje sve militantnijem neprijatelju koji je započeo sa izvođenjem terorističkih aktivnosti, Ministar unutarnjih poslova donio je odluku o osnivanju specijalnih jedinica policije na podrućju RH-a, a prva regionalna jedinica specijalne policije osnovana je u Bjelovaru. Posebna jedinica policije PU Bjelovar, osnovana je 23. veljače 1991., u Bjelovaru, pokrivala je područje od zapadne Slavonije do Podravine, a ista odlukom ministra UP RH dana 15.11.1991. godine mijenja naziv u Specijalna jedinica policije, poznate pod nazivom „Omege“.. Zapovjednici su bili Miralem Alečković i Hamdija Mašinović. , a kroz „Omege“ su tijekom rata prošla 302 djelatna i 418 pričuvnih pripadnika. Navedena policijska postrojba sastavljena je od psihofizički najsposobnijih djelatnika iz policijskih postaja Bjelovara, Križevaca, Koprivnice, Đurđevca, Virovitice, Čazme, Daruvara, Grubišnog Polja i Pakraca. Nakon provedene selekcije izvršeno je zaduživanje djelatnika materijalno tehničkim sredstvima i naoružanjem, te je otpočelo provođenje intenzivne obuke. Zbog specifične situacije u gradu Bjelovaru, gdje su smještene četiri neprijateljske vojarne, Jedinica je dislocirana na područje mjesta Mala Pisanica u nastavni centar "Kukavica" a kasnije i na planinarskom domu „Kamenitovac". Prvo djelovanje jedinica je imala u Pakracu 2. ožujka 1991. čime je postala prva hrvatska oružana postrojba koja je borbeno djelovala u Domovinskom ratu. Nakon serijala intervencija u Pakracu slijedila je obrana Glina, te tragična epizoda zasjede u Siraču u kojoj su poginula dva, a ranjena sedmorica pripadnika. Potom je tu ne manje tragična epizoda u Kusonjama u kojoj se pokušalo spasiti bjelovarske gardiste. Slijede bitke za Daruvar i Doljane te deblokada Pakraca probojem kroz Kukuljevac. U rujnu je jedinica imala ključnu ulogu u osvajanju vojarni JNA u Doljanima i Bjelovaru. Do kraja 1991. godine „Omege“ su nastavile svoj ratni put na liniji Pakrac - Lipik, gdje su intervenirali čak 11 puta. Jedinica je bila i jednim od ključnih čimbenika uspjeha u operaciji „Otkos 10“ kojom je oslobođena Bilogora. Također je sudjelovala i u oslobodilačkim operacijama „Papuk 91“ i „Alfa“, „Maslenica“, „Medački džep“,, „Bljesak“ i „Oluja“.. Svim pripadnicima Specijalne jedinice policije „Omege“ čestitamo 27. godišnjicu osnutka njihove postrojbe, a obiteljima poginulih pripadnika izražavamo iskreno saučešće.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.