OPASNOST U ZRAKU: RADIKALNI BOSANSKI ISLAMIST IZLAZI NA SLOBODU! Vođa vehabija koji je vrbovao ratnike za ISIL odrađuje posljednje dane zatvora

20.08.2021. 14:31:00

Husein Bilal Bosnić, jedan od najopasnijih radikalnih islamista u Bosni i Hercegovini, za dva tjedna biti će slobodan čovjek.

Neformalni vođa tamošnjih vehabija u sudskom postupku osuđen je zbog javnog poticanja na terorističke aktivnosti te organiziranja terorističkih skupina za ratovanje na strani Islamske države u Siriji i Iraku na sedam godina zatvora. Kako je uhapšen 3. rujna 2014., a u kaznu zatvora uračunat mu je i boravak u pritvoru tijekom suđenja, Bosnić bi idućeg petka trebao napustiti zatvor u Vojkovićima.

Pokušao je Bosnić i prije napustiti zatvorsku ustanovu, no bosanske vlasti tomu su doskočile izmjenom zakona koji je onemogućio prijevremeno puštanje osoba osuđenih za djela vezana uz terorizam. 

Bosnić je bio glavni regruter Islamske države za Balkan

Bosnić, danas 49-godišnjak, rođen je u mjestu Bužim u sjeverozapadnoj BiH, a kao mladić se s obitelji preselio u Njemačku. Tamo je došao u kontakt sa selafizmom, ultrakonzervativnim pokretom unutar sunitskog islama. Kad je izbio rat u BiH vratio se u domovinu i priključio jedinici El Mudžahid u sklopu Armije BiH u kojoj su bili strani plaćenici i dobrovoljci, ozloglašeni po tome što su neprijateljima odsjecali glave.

Poslije rata se posve okrenuo vjeri, povukao se u mjesto Gornja Maoča gdje je u svojem kampu regrutirao nove pripadnike vehabijskog pokreta. Pretpostavlja se da je pokret preuzeo 2013. godine kada je njegov prethodnik Nusret Imamović otišao u Siriju boriti se na pobunjeničkoj strani. Tada, kako stoji u presudi, postaje i glavni regruter Islamske države za Balkan, a  povezuju ga također s novačenjem 50 talijanskih državljana. 

Zanimljivo, prilikom izricanja presude Sud BiH je Bosniću kao olakotnu okolnost uzeo činjenicu da ima čak 18 djece iz brakova s nekoliko žena. Prošle godine doživio je tragediju, sin Muhamed i brat Omer su se utopili u rijeci Sani, a Bosnić je tada, uz velike mjere sigurnosti, pušten iz zatvora kako bi sudjelovao u posljednjem ispraćaju.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Daniel Radman/Foto: YouTube/screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.