Optuženi za ubojstva: U zajedničkoj akciji BiH i Srbije palo 14 osumnjičenika za ratne zločine

05.12.2014. 18:21:39

POLICIJE Srbije i Bosne i Hercegovine provele su u petak ujutro zajedničku operaciju u kojoj je uhićeno četrnaest osoba osumnjičenih za ratne zločine, potvrđeno je iz sjedišta Tužiteljstva BiH u Sarajevu, koje je ovu operaciju koordiniralo u suradnji s Posebnim tužiteljstvom za ratne zločine Srbije. Kako je navedeno u priopćenju, na teritoriju BiH uhićeno je deset osumnjičenih, dok su preostala četvorica privedena na teritoriju Srbije. Optuženi za ratni zločin u mjestu Štrpci Sve ih se tereti za ratni zločin počinjen u mjestu Štrpci u okolici Višegrada u veljači 1993. godine. Pripadnici paravojne postrojbe bosanskih Srba, kojom je zapovijedao Milan Lukić, na željezničkoj postaji u Štrpcima zaustavili su vlak koji je prometovao na liniji Beograd-Bar i iz njega izveli skupinu Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu osobu afroazijskog podrijetla koje su potom opljačkali i ubili. U Tužiteljstvu BiH raspolažu podatkom da je pritom ubijeno najmanje dvadeset osoba. Zbog složenosti ovog slučaja pravosudna tijela BiH i Srbije uspostavila su zajednički tim koji je proveo istragu i prikupio dokaze o počiniteljima. Identitet uhićenih još uvijek tajan Identitet uhićenih nije objavljen, no navedeno je kao među njima ima i visokih vojnih zapovjednika vojske bosanskih Srba iz ratnog razdoblja, a privedeni su i neposredni počinitelji ubojstava koji su žrtve nakon likvidacije bacili u rijeku Drinu. Iz Tužiteljstva BiH navode kako je ova istraga primjer dobre i učinkovite suradnje između tužiteljstava dvije zemlje na temelju posebnog protokola o suradnji. Glavni tužitelj BiH Goran Salihović i srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević istakli su kako su iznimno zadovoljni radom zajedničkog tima koji je uspio rasvjetliti zločin. Osumnjičeni će tijekom dana biti predati tužiteljima, koji će nakon ispitivanja donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora. Produbljivanje "slučaja Štrpci" "Slučaj Štrpci" do sada je aktualiziran samo u jednom sudskom postupku vođenom protiv bivšeg pripadnika vojske bosanskih Srba Nebojše Ranisavljevića pred Višim sudom u Bijelom Polju. Tijekom tog suđenja utvrđeno je da su pripadnici Višegradske brigade VRS, predvođeni Milanom Lukićem, 27. veljače 1993. godine zaustavili vlak koji je vozio između Beograda i Bara. Nakon legitimiranja putnika iz vlaka su izveli 18 Bošnjaka i jednog Hrvata te jednu osobu tamne boje kože koje su potom odveli u selo Prelovo gdje su ih opljačkali i pretukli. Potom su ih vezali žicom, uveli u kamion i odveli u jednu garažu gdje su ih likvidirali Milan Lukić i Boban Inđić. Nebojša Ranisavljević je čuvao stražu ispred garaže, a kada je jedan od otetih putnika pokušao pobjeći on je u njega pucao ranivši ga. Milan Lukić je, prema navodima, tog ranjenog čovjeka zaklao. Tijekom suđenja Ranisavljeviću utvrđeno je i da je otmica putnika bila planirana kao i da su tijela vlasti Srbije za to znala, ali da nitko ništa nije poduzeo. Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.