Optužnica protiv deset osoba za masovna strijeljanja i zločine u istočnoj Bosni

24.01.2015. 09:47:19

Državno odvjetništvo je uz optužnicu predložilo ispitivanje 141 svjedoka i dva sudska vještaka te je priložilo više od 705 dokaznih materijala i dokumenata. Državno odvjetništvo BiH podiglo je u petak optužnicu protiv deset bivših srpskih visokih policijskih i vojnih dužnosnika zbog zločina počinjenih na početku rata u Zvorniku u istočnoj Bosni, među kojima su i ubojstva 67 bošnjačkih civila. Po priopćenju državnog odvjetništva optužene se tereti da su, tijekom srpnja 1992. godine u okviru sustavnog napada vojske i policije protiv bošnjačkog civilnog pučanstva počinili zločine protiv čovječnosti. Među vodećim optuženicima su zapovjednik interventne policije iz Ugljevika Goran Maksimović i njegov zamjenik Ljiljan Mitrović te zapovjednik postrojbe Vojske Republike Srpske iz Zvornika Slavko Perić. Oni su optuženi da su kao visoki dužnosnici policijskih i vojnih struktura planirali, vodili i nadzirali akcije masovnog progona pučanstva bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika, među kojima je bilo žena i djece. Nakon progona, žrtve su odvodili u kolonama na različite lokalitete i mjesta zatočenja gdje su mučene i zlostavljane na različite načine, a u više navrata izdvajane su iz kolona i strijeljane. Na taj je način ubijeno više od 67 bošnjačkih žrtava. Njihova tijela bačena su u jamu koja je prethodno iskopana i pripremljena. Državno odvjetništvo je uz optužnicu predložilo ispitivanje 141 svjedoka i dva sudska vještaka te je priložilo više od 705 dokaznih materijala i dokumenata, među kojima i dokumentacija o identifikaciji žrtava zločina.
Autor: p/h
Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.