Orban nagovijestio mogućnost da Mađarska napusti EU?

16.02.2022. 09:23:00

Orban je održao govor samo nekoliko dana prije nego što bi Europski sud pravde (ECJ) sa sjedištem u Luksemburgu trebalo donijeti važnu odluku 16. veljače. To je odluka o novom mehanizmu koji bi povezivao raspodjelu sredstava EU sa poštivanjem vladavine prava u zemljama članicama.

Mađarski premijer Viktor Orban nagovijestio je mogućnost da njegova zemlja napusti Europsku uniju. To je prvi put da je spomenuo takav ishod, prenosi RSE na engleskom jeziku. 

Govoreći u godišnjem obraćanju naciji, koje je ove godine označilo početak njegove kampanje za parlamentarne izbore, Orban je rekao da EU vodi „sveti rat, džihad“ pod sloganom vladavine prava, piše croativ.net

Vijest su prenijeli Spectator i drugi mediji. Kasnije je glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs rekao da Mađarska ne namjerava napustiti EU.

Istovremeno, Orban je svojim pristalicama u Budimpešti 12. veljače poručio da EU treba pokazati „toleranciju“ prema Mađarskoj. U suprotnom, rekao je Orban, ne bi bilo moguće nastaviti zajedničkim putem.

Tijekom svog govora Orbán je rekao da je Budimpešta “u više navrata nudila toleranciju Bruxellesu i Berlinu”.

Orban je održao govor samo nekoliko dana prije nego što bi Europski sud pravde (ECJ) sa sjedištem u Luksemburgu trebalo donijeti važnu odluku. To je odluka o novom mehanizmu koji bi povezivao raspodjelu sredstava EU sa poštivanjem vladavine prava u zemljama članicama.

Mađarska i Poljska podnijele su žalbu protiv mehanizma usvojenog u prosincu 2020. godine. Time bi zemlje koje krše principe vladavine prava, prema procjenama donesenim u Bruxellesu, bile izuzete od sredstava iz zajedničkog budžeta EU.

Europski sud pravde bi svoju odluku trebao donijeti 16. veljače.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Petar Horvatić/Foto:fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.