ORGANIZATORI SE IPAK SMILOVALI HRVATSKOJ, POČELE PRIPREME ZA UTAKMICU ODLUKE: ‘DALI SU NAM TO DOPUŠTENJE‘

10.12.2020. 10:56:00

‘Moram curama izbiti rukomet iz glave, a ja ću za to vrijeme gledati Rumunjsku‘, kaže izbornik Šoštarić.

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija se s tri pobjede u isto toliko nastupa u prvom krugu natjecanja po prvi put nakon deset godina plasirala u drugi krug natjecanja na Europskom prvenstvu, a u četvrtak bi pobjedom protiv Rumunjske (18.15 sati) u prvom kolu drugog kruga natjecanja stigla nadomak plasmana u polufinale.

Rumunjska je reprezentacija s izuzeno bogatom tradicijom, osvojila je tri naslova svjetskih prvakinja, doduše dosta davno (1956, 1960, 1962), usto ima i dva srebra (1973, 2005) te broncu otprije pet godina baš iz Danske. Na ovom EP Rumunjska je prvo izgubila od Njemačke (19-22), zatim je pobijedila Poljsku (28-24) te na kraju izgubila od Norveške (20-28) pa je u drugi krug ušla bez bodova za razliku od Hrvatske koja je prenijela maksimalna četiri.

Prva zvijezda reprezentacije je Cristina Neagu koja je čak četiri puta irana za najbolju igračicu svijeta. Danas je članica jednog od vodećih rumunjskih klubova CSM Bukurešta u kojemu brani naša Jelena Grubišić. Na ovom prvenstvu se muči jer nema pravu suigračicu u sredini pa je njezina realizacija daleko ispod očekivanja. Do sada je postigla samo 16 pogodaka iz 46 udaraca, što daje skroman učinak od 36 posto.

Na vanjskim pozicijama drušvo joj najčešće rade Eliza Buceschi (šut 8/20, 40 posto) i Cristina Laszlo (šut 11/15, 73 posto). Iznimno važna snaga Rumunjske je Lorena Ostase na crti. Ima samo 23 godine i sjajno je zamijenila Krinu Pinteu koju je zaustavio koronavirus. U tri susreta ima sjajnu realizaciju - 15 pogodaka iz 20 pokušaja ili 75 posto. I po tome je na listi strijelaca prvi pivot EP.

Rumunjska ima i odlične vratarke. Prva je članica Podravke Julija Dumanska koja je obranila 24 od 70 udaraca, odnosno 35 posto, no odlično ju mijenja i Denisa Dedu (14/39, 36 posto).

Hrvatska još nikada nije pobijedila Rumunjsku na europskim prvenstvima. Dosada su igrale četiri susreta i u sva četiri bolja je bila Rumunjska.

"Mi još nismo ni svjesni gdje smo i što smo. Nakon Srbije svi smo se doslovno emotivno ispraznili. Uvjeravam vas da nema euforije, sretni smo, ali idemo dalje. Malo nas je poremetio EHF promjenom rasporeda, ali kako nama, tako je i svima. Uspjeli smo dobiti dopuštenje da izađemo iz hotela i odemo prošetati negdje na zrak, da ga malo udahnemo uz neke vježbe. Moram curama izbiti rukomet iz glave, a ja ću za to vrijeme gledati video Rumunjske koja ima sjajne igračice. Vanjska linija s Neagu, Laslo i Buceschi strašno je jaka. Imaju mladu i visoku ljevakinja Lauru PopuOstase je sličnih predispozicija kao i Pintea, dvije odlične golmanice, Dumansku koja igra u Podravki i Dedu koja nije mogla braniti protiv Njemačke. One su došle po medalju, jake su pucačice, surađuju s pivotima, trče u kontru. Mi idemo dalje, kao i dosad, utakmicu po utakmicu", rekao je izbornik Nenad Šoštarić u najavi susreta.

"Presretne smo i prezadovoljne, i dalje ne možemo vjerovati što smo napravile. Čitamo portale, novine i još uvijek ne vjerujemo da smo to stvarno mi napravile. Nismo mogle ovo sanjati, ali očito je da je sve moguće. Malo su se slegnuli dojmovi danas, idemo dalje, dat ćemo sve od sebe kako bi postigle što bolji rezultat", dodala je srednja vanjska igračica Valentina Blažević.

HRVATSKE rukometašice danas otvaraju drugi krug Europskog prvenstva. Od 18:15 protivnik je Rumunjska, a prijenos utakmice se može pogledati na programu PlanetSport.

Izvor: jutarnji.hr

Izvorni autor: Hina/Foto: CLAUS FISKER

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.