OSLOBAĐANJE GOLUBOVOG KAMENA, SIMBOLA HRABROSTI, ŽRTVE I ZAJEDNIŠTVA HRVATSKIH BRANITELJA

03.07.2017. 09:49:46

Golubov kamen je zemljopisno, brdski masiv koji se smjerom sjeverozapad-jugoistok proteže iznad izvora rijeke Omble na nadmorskoj visini od 400 metara, a preko čijeg vrha prelazi granica između Hrvatske i BiH. Golubov kamen je tijekom Domovinskog rata postao neprijateljsko uporište, s kojeg je neprijatelj pucao, uništavao i kontrolirao kretanje jedinom cestom. Na samoj stijeni, agresori su imali brojne bunkere i uporišta s mitraljezima i snajperima. S ove točke srbočetnički neprijatelj je ubijao i civilno stanovništvo, djecu, razarao privredne objekte. U sklopu akcije Tigar, zadatak zauzimanja Golubovog kamena dobila je 3. Imotska bojna 4.gardijske brigade pod zapovjedništvom Zdenka Šanića. Krenuli su 1.srpnja u osvajanje, a borba za Golubov kamen nastavljena i drugi dan, 2. srpnja 1992. Imotski branitelji, združeni snagama ostalih branitelja HV zauzeli su Golubov kamen i cjelokupan plato, te nastavili napredovanje prema Uskoplju i Vukošu. Prvi put otkad je ustrojeno Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u napadu na Golubov kamen sudjelovao je i jedan Mig 21. Priča o Golubovom kamenu priča je o hrabrosti, herojstvu i žrtvu naših branitelja. Priča je to o zajedništvu našeg naroda. Priča je to o ljudima koji su branili hrvatski jug. I zato vam HVALA. Hvala sinovima i junacima Imotske krajine, njih 36 koji su svoje živote ostavili na oltaru domovine. Svjedok tome spomenik je u Trstenom posvećen imotskim herojima. Početak srpnja za brojne je Imoćane, preživjele sudionike Domovinskog rata, članove obitelji poginulih branitelja, podsjetnik na tužne i slavne dane, pa se svake godine okupe u Trstenom, kod spomen obilježja poginulih imotskih branitelja.izvor, nportal.hr Ivana Žuvela Kalina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.