Oslobođen zapovjednik vojne policije u Livnu Zdenko Andabak

14.06.2017. 16:31:45

Prvostupanjsko vijeće Suda BiH oslobodilo je optužbi nakadašnjeg zapovjednika Vojne policije Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) u Livnu Zdenka Andabaka.

Dvojica pomoćnika Muamir Jašarević i Sead Velagić osuđeni su na ukupno dvije i pol godine zatvora zbog zločina počinjenih nad srpskim zatočenicima na području Livna na početku rata u toj zemlji. Andabak je oslobođen optužbi za zločine protiv čovječnosti zbog nepostojanja dokaza koji bi potvrdili njegovu odgovornost. Istodobno prvostupanjsko vijeće Suda BiH je Muamira Jašarević osudilo na godinu i pol dana zatvora za zlostavljanje srpskih zarobljenika i zločine protiv čovječnosti a Velagića na godinu dana zatvora. Ovo je druga oslobađajuća prvostupanjska presuda za nekadašnjeg zapovjednika vojne policije u Livnu Zdenka Andabaka kojega je Državno odvjetništvo BiH teretilo i za zločine počinjene nad bošnjačkim civilima u selu Grborezima kod Livna.  No, presudom iz ožujka ove godine oslobođen je optužbi. Prema prijavi koju su protiv Andabaka ranije podnijele vlasti Republike Srpske, spominjalo se kako je on u Livno stigao u proljeće 1992. godine zajedno sa sadašnjim glavnim tajnikom HDZ-a Milijanom Brkićem, a njihov je prvi zapovjednik bio Branko Miloloža. Operaciju obrane nakon prodora srpskih snaga na području Livna tada je vodio hrvatski general Ante Gotovina.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.