Osniva se porezni USKOK - specijalci će istraživati utajivače, prevarante i fiktivne tvrtke!

29.11.2014. 11:50:03

'Jedan od glavnih zadataka istražitelja bit će suzbijanje mogućih međunarodnih prijevara koje se događaju na zajedničkom tržištu i to je jedan od ozbiljnih problema Europske unije', rekao je zamjenik ministra financija Igor Rađenović. U emisiji Hrvatskog radija Poligraf zamjenik ministra financija Igor Rađenović najavio je formiranje poreznog USKOK-a, odnosno SSOPP-a (Samostalni odjel za otkrivanje poreznih prijevara) koji će se baviti velikim pronevjerama i utajama poreza Rađenović je naglasio da je Uredba o Samostalnom odjelu za otkrivanje poreznih prijevara unutar Ministarstva financija prošla prije nekoliko dana, te da su ministar Lalovac i potpredsjednik Vlade Grčić na tom planu dogovorili suradnju s američkim IRS-om i bavarskom vladom. Rađenović je također rekao da će se istražitelji posebnog sektora baviti isključivo prijevarama u gospodarstvu. "Kao nova članica Europske unije, između ostaloga, smo vrlo interesantni mnogim tvrtkama koje posluju na rubu legalnog", rekao je Rađenović dodavši da tome doprinosi "slaba porezna uprava i relativno visoka stopa PDV-a". U poreznom USKOK-u navodno će raditi najstručniji kadrovi koji će razotkrivati velike utajivače i prevarante. Porezni istraživači bavit će se nadzorom nesrazmjera između imovine i prihoda građana, te istraživanjem poslovanja fiktivnih tvrtki u Hrvatskoj i regiji koje se bave tzv. kružnim prijevarama. "Jedan od glavnih zadataka istražitelja bit će suzbijanje mogućih međunarodnih prijevara koje se događaju na zajedničkom tržištu i to je jedan od ozbiljnih problema Europske unije", rekao je Rađenović, dodajući da je već promijenjen "čuveni članak 63. poreznog zakona koji se bavi usporedbom imovine i izvora prihoda kako bi poreznici bili efikasniji i mogli vrlo brzo od utajivača naplatiti porez po stopi od 40 posto".  
  • Autor: s. nujić
  • Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.