Osnovana Zajednica braniteljskih udruga Krapinsko-zagorske županije

08.07.2019. 16:56:03

U subotu, 6. srpnja 2019. u prostorijama HVIDR-e Zabok u Svetom Križu Začretje, osnovana je Zajednica braniteljskih udruga Krapinsko-zagorske županije. Zajednica predstavlja pravnu osobu koja koordinira braniteljske udruge s područja Krapinsko-zagorske županije i udruge povezane s Krapinsko-zagorskom županijom.
U osnivačkom aktu potpisnice Zajednice su udruge: Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade "Tigrovi", Udruga specijalne jedinice policije "Barun", Udruga prvi hrvatski redarstvenik,  Udruga hrvatskih branitelja Desinić, Udruga hrvatskih branitelja Marija Bistrica, Udruga hrvatskih branitelja Radoboj, Udruga hrvatskih branitelja Zlatar i Udruga hrvatskih branitelja Krapina. Zajednica udruga je osnovana kao pravnog oblika Udruge, pa je na Osnivačkoj skupštini izabrano vodstvo Zajednice koje se naziva Vijeće branitelja, Nadzorni odbor i Sud časti zajednice. U vodstvo udruge su izabrani: Željko Herceg, Robert Jukić, Ivan Pucko, Ernest Bifel, Josip Novačko, Rajko Šurbek, Ivan Babić, Davor Kantolić, Krunoslav Kučiš, Dražen Strabić i Mladen Ptičar. Za tajnika je izabran Krunoslav Kučiš, za blagajnika Dražen Strabi, a za predsjednika Zajednice Mladen Ptičar. Ciljeve Zajednice iznio je predsjednik Zajednice braniteljskih udruga Mladen Ptičar. Među ciljevima su i "veće zajedništvo između branitelja u županiji, zajedničke aktivnosti na cijelom području i planiranje aktivnosti, pokretanje inicijativa za podizanje spomenika po općinama i gradovima za smrtno stradale branitelje, pokretanje inicijative za imenovanje i preimenovanje ulica u čast i slavu braniteljima ili postrojbama OSRH, održavanje predavanja po školama u županiji u sklopu projekta 'Očuvanje digniteta Domovinskog rata i promicanje istine o Domovinskom ratu', pokretanje nagradnih natječaja za mlade, realizacija projekta dokumentarnog filma 'Zagorci  u Domovinskom ratu', realizacija spomen-doma Domovinskoga rata, pokretanje inicijative za dodjelu odlikovanja iznimno zaslužnim ratnim veteranima, pomoć pri rješavanju stambenog pitanja, iznošenje javnih stavova u vezi društveno-političkih događaja i prijepora u županiji i državi, realizacija i provedba  EU projekata vezanih za branitelje i stardalnike, i napose pokretanje inicijative za proglašenje 18. studenoga državnim blagdanom (Dan stradanja u Domovinskom ratu)". Na Osnivačkoj skupštini je izabran Nadzorni odbor čiji su članovi Stjepan Zimić, Miljenko Šaško i Dominik Mezak. U Sud časti izabrani su Josip Šuštić, Anđelko Tadić i Božidar Jurički. Na kraju, predsjednik Zajednice udruga branitelja KZŽ pozvao je sve ostale Udruge u županiji da se pridruže Zajednici "kako bi se poboljšala i podigla kvaliteta rada svih braniteljskih udruga u županiji, a sve u cilju podizanja kvalitete društvenog života branitelja njihovih obitelji i očuvanja vrijednosti Domovinskog rata".

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.