Ostojićevi blokirali Prevlaku, nema prolaza Karamarku i novinarima

29.09.2015. 16:19:03

[caption id="attachment_50150" align="aligncenter" width="450"]Foto: dubrovački.net Foto: dubrovački.net[/caption] Policija je prepriječila ulaz prema objektima na Prevlaci. Ne puštaju ni poljoprivrednike koji tamo imaju svoje zemlju. Prolaz nije dopušten ni novinarima koji su došli zbog predsjednika HDZ-a, Tomislava Karamarka koji je u 12:15 sati imao zakazanu press konferenciju, javila je Slobodna Dalmacija.
Na mjesto događaja stigao je i načelnik Općine Luka Korda. A dobro je, naša je policija i naša je vojska. Dobro da nije tko drugi, našalio se Korda. Razlog zbog kojeg policija priječi prolaz dalje još uvijek nije poznat. Tim više što premijer Zoran Milanović tvrdi da se tamo praktički ništa ne događa. No, demantirao ga je sam Ostojić, koji je rekao da se tamo gradi izbjeglički kamp, pa je to valjda razlog policijskom satu koji je iznenada i bez najave proglašen. Predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka koji je trebao obići poluotok Prevlaku na jugu Hrvatske tamo je dočekala policijska blokada. Najavljeni obilazak stoga je izostao, a Karamarko je izjave za novinare dao na cesti nadomak ulaza u Park Prevlaku. Tom prilikom je istaknuo kako je sama “ograda” dokaz da se tu nešto događa te je dodao kako Hrvatska više ne može trpjeti nekontrolirane ulaske na svoj teritorij. “Ne mogu se trpjeti nekontrolirani ulasci imigranata. Posljednjih dana pričali su o južnom koridoru, a to bi bilo pogubno za turizam”, rekao je Karamarko. Cestu su blokirala dva policijska vozila i razvučena je traka s oznakom “stop”. Na blokadi je bilo nekoliko policajaca kojima je Karamarko, nakon što je rečeno da ne mogu dalje, prišao i čestitao današnji Dan policije. Uz Karamarka i njegove suradnike bilo je nekoliko lokalnih dužnosnika, te novinari koji su pratili događaj. Novinarima je glasnogovornik HDZ-a Ivan Jabuka rekao kako im je samo rečeno da ne mogu dalje od te točke. Predsjednik HDZ-a je ustvrdio i kako je posljednjih dana bilo puno kontroverznih izjava oko Prevlake te je ponovio kako je Vlada podbacila noseći se s ovom situacijom s izbjeglicama. Ostojić je za HRT objasnio što se događa na Prevlaci ali Milanović je to kasnije pokušao iz sebi poznatih razloga lažima demantirati.
Radovi na Prevlaci, na pripremanju bivšeg vojnog kompleksa za možebitni prihvat izbjeglica, zaustavljeni su u ponedjeljak uvečer, a u utorak je održan ranije zakazani sastanak županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje. “Zaključili smo kako smo mi spremni, ukaže li se potreba za prihvat izbjeglica. Imamo šatore, krevete, organizirali smo medicinsku sktb. Ukoliko ne bude potrebno, tim bolje” kaže Goran Cvjetinović, glasnogovornik Stožera. Prostor je očišćen, ali struja i voda u vojarne nisu uvedene, s obzirom da su pripreme prekinute nakon što je premijer izjavio kako neće biti otvaranja nove izbjegličke rute ni prihvatnog centra na Prevlaci iako je priprema počela još u petak na inicijativu MUP-a.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.