Osuđen zamjenik zapovjednika zloglasne postrojbe Armije BiH

13.07.2018. 15:38:06

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine u petak je izreklo drugu pravomoćnu osuđujuću presudu bivšem časniku Armije BiH Nihadu Bojadžiću proglasivši ga krivim za ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim civilima i pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i izričući mu po toj optužnici jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora, no on će morati odslužiti petnaestogodišnju kaznu jer je ranije osuđen za drugi ratni zločin, također nad Hrvatima. Bojadžić je tijekom rata u BiH bio zamjenikom zapovjednika posebne postrojbe Armije BiH pod nazivom "Zulfikar", a optužnica po kojoj je osuđen u petak ga je teretila za ratne zločine počinjene u zatočeničkom logoru koji je bio uspostavljen u Jablanici. Pravomoćnom presudom proglašen je krivim za silovanje kao ratni zločin, za što je dobio šest godina zatvora, a još pet godina dosuđeno mu je zbog zlostavljanja zarobljenih pripadnika HVO pa mu je izrečena jedinstvena kazna od deset godina zatvora. U drugom, ranijem postupku, koji je protiv njega također vođen pred Sudom BiH, Bojadžić je 2017. godine osuđen na kaznu od petnaest godina zatvora i to za ratne zločine u hercegovačkom selu Trusina. Presudom u tom slučaju utvrđeno je kako je Bojadžić osobno zapovjedio napad na selo pri čemu je svojim vojnicima dao uputu kako "nitko u Trusini ne smije ostati živ". Tada su pripadnici Armije BiH ubili petnaest civila i sedam zarobljenih pripadnika HVO. Temeljem te činjenice sudsko vijeće koje je vodilo postupak po drugoj optužnici odlučilo je kako će se dvije presude objedini pa će on iza rešetaka provesti ukupno petnaest godina zatvora. Bojadžić je nakon rata u BiH nastavio vojnu karijeru, a kada je uhićen u studenome 2009. godine imao je čin brigadira.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.