OTKRIVAMO Oboljele od raka spašavaju ludim gljivama, LSD liječi glavobolje, a pušenje trave ublažava simptome kemoterapije!

11.06.2013. 19:44:56

Raznim vrstama droga tretiraju se oboljeli od depresije, anksioznosti, alkoholizma... Produženi violinski solo pretvorio je nebo u žuto i donio sa sobom kometski rep sastavljen od dijelova tijela koji su letjeli iz gornjeg lijevog dijela vizualnog polja u desni donji, nestajući iza mene...

‘Htjela sam se ubiti’

Ovaj psihodelični iskaz prisjećanje je američke novinarke Erice Rex na prvi sat nakon uzimanja kapsule psilocibina, psihoaktivne tvari u halucinogenoj drogi “magičnim gljivama”. Erica Rex bila je sudionica kliničkog pokusa pod vodstvom prof. Rolanda Griffithsa sa Sveučilišta Johns Hopkins, čiji je cilj bio testirati hipotezu da psilocibin može pomoći oboljelima od raka u ublažavanju anksioznosti i depresije povezane s tumorom. Svoje sudjelovanje u kliničkom pokusu Erica Rex (kontaktirali smo je za potrebe ovog članka) detaljno je opisala u lipanjskom broju Mente&cervello (talijansko izdanje Scientific American Mind) koji donosi cijeli dosje o “drogama koje liječe”. - Meni je 2009. godine dijagnosticiran rak dojke. Godinu dana nakon odstranjivanja kvržice i zračenja moje su prognoze bile dobre. No, umjesto da radosno uživam u životu, većinu dana provodila sam plačući. Počela sam čak tragati na webu kako da se ubijem, a da to ne bude previše bolno - ispričala je Erica Rex. Zatim se prijavila za klinički pokus prof. Griffithsa koji je od 2006. godine vodio nekoliko eksperimenata s psilocibinom. Erica Rex je prije uključivanja u kliničku studiju prošla detaljne liječničke preglede i psihološka testiranja: naime, davanje psilocibina osobama koje pate od shizofrenije i psihotičkih poremećaja može imati katastrofalan učinak. Njezino je zdravstveno stanje, također, detaljno praćeno i tijekom kliničkog pokusa, u sklopu kojeg su ispitanici dva puta posjetili Klinički centar u Baltimoreu. Prvi put su primili malu dozu psilocibina, a drugi put umjereno visoku dozu.

Jedan slučaj nije dosta

- Terapija s halucinogenima ne može i nikad vjerojatno neće biti na bazi dnevne tablete. Pacijenti će imati jednu ili moguće dva dolaska u bolnicu i ne više - istaknula je Erica Rex kojoj je tretman psilocibinom pomogao u prevladavanju depresije povezane s tumorom. Njezin slučaj komentirala je neuorofarmakologinja dr. Dubravka Švob Štrac iz Laboratorija za molekularnu neurofarmakologiju Instituta “Ruđer Bošković” u Zagrebu. - Ono što se može iščitati iz autoričinih riječi je prije svega velika potreba oboljelih za tretmanom ne samo primarne bolesti, u ovom slučaju raka dojke, već i za olakšavanjem određenih psiholoških i emocionalnih popratnih simptoma, poput demoralizacije, straha od budućnosti i smrti te depresije - rekla je dr. Švob Štrac. - Pacijentica je nakon primjene psilocibina u kombinaciji s terapijom razgovorom doživjela pozitivno iskustvo poboljšanja raspoloženja i smanjenja anksioznosti. No, riječ je o prikazu samo jednog individualnog slučaja koji se treba potvrditi u kliničkim studijama na velikom broju ispitanika - dodala je naša sugovornica. - I sam voditelj studije dr. Griffiths smatra da terapijska vrijednost psilocibina ovisi prije svega o pacijentovim osjećajima, percepciji i procesiranju sjećanja. Također, tretman halucinogenima najvjerojatnije se nikada neće moći uzimati u obliku svakodnevne terapije, posebice zbog snažnih slika i emocija koje izazivaju i za koje su potrebne odgovarajuće pripreme i stalni nadzor - istaknula je dr. Švob Štrac.

Nove studije

Ona se, zatim, osvrnula na potencijalne terapijske mogućnosti halucinogenih droga . - Istraživanja potencijalnog terapijskog djelovanja psilocibina, LSD-a i drugih halucinogena intenzivno su se provodila 50-ih i 60-ih godina 20. stoljeća, da bi zakonskom regulativom te pod političkim i kulturnim pritiscima bila potpuno zaustavljena u 70-ima. Danas su takva istraživanja ponovno oživjela i sve su brojnija - rekla je dr. Švob Štrac. - Pojedina istraživanja upućuju na pozitivna djelovanja psilocibina u terapiji opsesivno-kompulzivnog poremećaja, kao i u uklanjanju boli u određenim vrstama glavobolje. Također, nekoliko studija pokazalo je učinkovitost psilocibina u smanjivanju psihološke patnje u krajnjim stadijima raka. Naime, preliminarni rezultati pokazali su da i relativno niske doze psilocibina poboljšavaju raspoloženje i smanjuju anksioznost oboljelih od raka - pojasnila je dr. Švob Štrac. Komentirala je i istraživanja terapijskog potencijala LSD-a.

LSD protiv glavobolja

- Neka istraživanja pokazuju da i LSD ima pozitivno djelovanje u terapiji glavobolje te da utječe na psihološko blagostanje i smanjenje anksioznosti u terminalno bolesnih pacijenata. Obnovljen je i interes za istraživanja LSD-a u liječenju alkoholizma, gdje je također pokazao određene blagotvorne učinke - rekla je dr. Švob Štrac, istaknuvši da je zasad riječ o malim pilot-studijama. - Primjena različitih droga u terapijske svrhe u najvećoj mjeri još je u fazi istraživanja. Kada su rezultati tih studija objavljeni u znanstvenoj literaturi, spremno se prenose širokoj javnosti. To može pridonijeti pogrešnoj percepciji o samo pozitivnom terapijskom djelovanju droga, a zanemaruju se njihovi štetni učinci po zdravlje - istaknula je dr. Švob Štrac.

Pušenje trave ublažava simptome kemoterapije

Scena iz filma “Pomajka” u kojoj Susan Sarandon puši travu kako bi prevladala mučninu prouzročenu kemoterapijom posljednjih je godina postala neka vrsta simbola u borbi za legalizaciju marihuane u terapijske svrhe. Marihuana ili kanabis u terapiji različitih bolesti legalna je u 14 američkih država. - Glavni psihoaktivni sastojak kanabisa, delta-9-tetrahidrokanabinol (THC), može imati opuštajuće, kao i blago do umjereno analgetičko djelovanje, stimulirajuće djelovanje na apetit te djelovanje protiv mučnine i povraćanja - pojasnila je dr. Švob Štrac. - Istraživanja su pokazala da THC ublažava simptome oboljelih od AIDS-a, kao i oboljelih od raka koji prolaze kemoterapiju, povećavajući njihov apetit i smanjujući mučninu i povraćanje, te su upravo u te svrhe u određenim zemljama odobreni Marinol (Dronabinol), izomer THC-a, i Nabilon, sintetski kanabinoid - dodala je dr. Švob Štrac. Istaknula je da se THC pokazao također učinkovit u svrhu ublažavanja neuropatske boli i spastičnosti u oboljelih od multiple skleroze. - Na temelju rezultata ovih istraživanja u određenim zemljama odobren je Sativex, preparat kanabisa, koji sadrži THC zajedno s kanabidiolom. Sativex se sada također istražuje i za ublažavanje boli u obo-ljelih od raka i neuropatske boli različitog porijekla - rekla je naša sugovornica, upozorivši i na negativan učinak THC-a. - Pojedina istraživanja upućuju i na moguće negativne učinke THC-a, poput gubitka kratkotrajnog pamćenja, povećanog rizika razvoja psihoza i shizofrenije, kao i sma-njenog kvocijenta inteligencije u mladih koji su uzimali kanabis u dobi ispod 18 godina, dakle u vremenu još uvijek intenzivnog razvoja mozga - naglasila je dr. Švob Štrac. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.