Otkrivamo: Stožer prikupio 580.000 tisuća potpisa za referendum, predložit će zakon o lustraciji i objavu 11 inkriminirajućih registara!

05.12.2013. 16:14:44

5.12.2013.

Stožer se neće zaustaviti na inicijativi za referendum. Njihovi aktivisti trenutno rade na prijevodu poljskog zakona o lustraciji kojeg će uskladiti sa hrvatskim zakonodavstvom te pokušati uputiti u saborsku proceduru. U zakon će pokušati pretvoriti prijedloge o objavi 11 registara, od kojih izdavajaju registar onih koji su svoje bezvrijedne dionice zamijenili za skupocjene dionice u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prikupio je namjanje 580.000 potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koje se odnose na primjenu jezika i pisma. Informacija je to koju smo saznali izravno iz Stožera.

 

Stožeru bi za provedbu referenduma trebalo oko 450.000 važećih potpisa. No, kao i nakon prikupljanja potpisa inicijative 'U ime obitelji', već se sada priča o tome kako brojni glasovi neće vrijediti zbog navodnih nepravilnosti u prikupljanju. Neki, poput premijera Zorana Milanovića, idu toliko daleko da kažu kako referenduma neće ni biti.

 

- Ljudi koji tvrde da nešto nije bilo u skladu s pravilima, prvo to moraju dokazati. Nije nas strah ničeg jer znamo da smo radili po pravilima. Ali da očekujemo svakakve malverzacije, očekujemo – kažu nam u Stožeru. Naglašavaju kako je broj od 580.000 približan te kako ga procjenjuju prema broju knjiga u koje su prikupljeni potpisi. Članovi Stožera odlučili su i sami obaviti dio tuđeg posla pa sami uklanjaju potpise kod kojih su utvrđene nepravilnosti.

 

- Napominjemo i kako nismo angažirali maksimalan broj volontera zbog zimskih uvjeta. Ali nismo računali na toliku represiju i nedemokratičnost lokalnih uprava i ostalih – kažu nam.

 

Stožer će u petak u 10:30 održati konferenciju za medije na kojoj će javnost izvijestiti o broju prikupljenih potpisa.

 

A kako doznajemo, Stožer se neće zaustaviti na inicijativi za referendum. Njihovi aktivisti trenutno rade na prijevodu poljskog zakona o lustraciji kojeg će uskladiti sa hrvatskim zakonodavstvom te pokušati uputiti u saborsku proceduru. U zakon će pokušati pretvoriti prijedloge o objavi 11 registara, od kojih izdavajaju registar onih koji su svoje bezvrijedne dionice zamijenili za skupocjene dionice u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Za siječanj najavljuju osnivanje Platforme za bolju i pravedniju Hrvatsku. U njoj će, uz Stožer i okupljene braniteljske udruge, pokušati okupiti i sve druge udruge sličnih nastojanja poput inicijative U ime obitelji. Od osoba koje bi takvoj inicijativi mogli dati podršku zasad se ističu popularni hrvatski znanstvenik Davor Pavuna te bivši visoki dužnosnik, humanitarac i znanstvenik Slobodan Lang.

 
  • Autor: Z.S.
  • Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL
Izvornu vijest možete pogledati ovdje

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.