Otvoreno pismo hrvatskim političarima

28.09.2013. 10:51:20

25

Otvoreno pismo hrvatskim političarima

 

Socijalna pravda i jednakost viđena očima političara

 

Iako poučen iskustvima da obraćanje vama ništa ne mijenja, obavezan sam ponovno to učiniti nakon inzistiranja branitelja i stradalnika koje predstavljam. Oduševljeni su vašim reformama i strategijama kroz koje bez vizije i cilja novim nametima i rezanjima mirovina krpate proračunske rupe. Posebno su oduševljeni vašim stalnim naglašavanjem socijalne pravde i jednakosti. Dijeljenja teške sudbine. Oni bi vam željeli postaviti pitanje, zašto o toj jednakosti niste govorili i tako postupali kada su njima granate otkidale dijelove tijela i kada su obolijevali od bolesti uzrokovanih ratom? Gdje je tada bila velika većina vas političara koji sada vodite državu nastalu na njihovim otkinutim udovima i izgubljenim životima? Gdje je tada bila  jednakost koju sada uporno ponavljate kao mantru? Zašto tada niste sa njima podijelili sudbinu? Ne, gospodo političari. Nikada nećete moći biti isti sa njima, jer su oni za vas bili spremni poginuti, a vi za njih niste. A to nikada nećete moći promijeniti. Ne možete oprati svoju savjest njihovim konstantnim omalovažavanjem. Mora se znati tko je tko.        

Kako vas nije sram govoriti o jednakosti, a ujedno ne umanjivati vlastite ogromne prihode i mnogobrojne beneficije, dok nemilosrdno pokušavate umanjiti njihove. Naravno, tako umanjujete i njihove zasluge za stvaranje države koju su prepustili vama, potpuno nesposobnima, da je vodite, i još nesposobnijima da osigurate uvijete za bolju budućnost njihove djece. Ako ne znate, to je osnovni razlog zašto su vam je povjerili. Svoju ćete djecu zasigurno dobro zbrinuti.

Znate li da je većini umirovljenih branitelja i stradalnika 2001. godine mirovina jednim potezom pera ministra iz vaše partije umanjena 30%? Znate li da je to isto učinjeno i 2011. godine kada je smanjenje mirovine od 10% predstavljeno kao neizbježna privremena mjera štednje? Nitko od njih tada, pa niti do sada, nije dobio rješenje o umanjenju mirovine kako to nalaže zakon, a privremena se mjera pretvorila u trajnu. Odlukom neke druge partije koja ništa manje od vaše ne podcjenjuje branitelje. U međuvremenu te mirovine godinama nisu usklađivane. Pa molim vas izračunajte koliko su oni do sada sudjelovali u osiguravanju socijalne pravde i jednakosti te dijeljenju teške zajedničke sudbine, a koliko vi!?

I opetovano vas u njihovo ime upozoravam, da ljude koji su izgubili dijelove tijela, oboljeli od posljedica rata, udovice koje su izgubile supruge ili djecu koja su izgubila očeve da bi vama osigurali povlastice, ne nazivate povlaštenima.      

Stradalnici Domovinskog rata, na temelju svojih primanja, isplanirali su živote svojih obitelji isto kao što to i vi činite sa neusporedivo većim primanjima. Zato ih novim umanjenjem tih minimalnih naknada za pretrpljene patnje, koje su pretrpjeli i umjesto vas, ne tjerajte na očajničke postupke, jer ćete u protivnom svi vi koji u tome sudjelujete snositi odgovornost za posljedice njihovih postupaka.

 

Razmislite dobro o tome, gospodo političari.

                                                               

 

                                                                 Za udrugu HVIDR-a Črnomerec     

                                                                                Renato Šelj, predsjednik

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.