Ovako ćete sigurno pobijediti proljetni umor

16.05.2013. 01:59:10

S proljetnim danima vežemo laganiju odjeću, zrake dugo očekivanog sunca, ali i neizbježni proljetni umor. Kako biste ga pobijedili, svom tijelu trebate osigurati dovoljno energije, a mi vam otkrivamo kako Ništa bez doručka Možda smo već dosadni, ali valja istaknuti kako je doručak najvažniji obrok dana i ako ga preskačete – gadno griješite. Zdrav obrok na početku dana pomaže nam dugo zadržati osjećaj sitosti, umanjiti želju za hranom tijekom dana ali i prejedanje za vrijeme drugih obroka. Osobe koje redovno doručkuju jedu manje tijekom dana bolje se koncentriraju, imaju manju razinu kolesterola i manji rizik od srčanih oboljenja. Energijom ćete se opskrbiti ako u jutarnji obrok uključite puno proteina. Dobri izvori proteina su maslac od kikirikija, sir, jaja ili jogurt, u kombinaciji s pecivom od cjelovitih žitarica. Donosimo preporuke za zdrava  jutra. 'Za jutarnji međuobrok prednost bi trebalo dati voću, npr. voćna salata s tri oraha ili neoguljena naribana jabuka s posnim sirom, a poslijepodne pola šake mješavine orašastih plodova s manje sušenog voća ili pak manji sendvič sa sezonskim povrćem, integralnim kruhom i tunjevinom ili skušom', savjetovao je nutricionist Nenad Bratković, čiju ste kolumnu Moć (pre)hrane imali prilike čitati na Ordinaciji. Objasnio je i kako bi voće i povrće raznih boja trebalo bi biti glavni izvor naše energije (oni su također ugljikohidrati, a ne kruh, tjestenina, krumpir), potom cjelovite žitarice (zob, smeđa riža, proso, heljda). Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.