OVAKO IZGLEDA KAD “PREGOVARAČI” SA SRBIMA VODE SVEČANOST

31.10.2016. 11:23:33

SRAMOTNO PRAZNA DVORANA “dr FRANJO TUĐMAN” U PAKRACU NA OBLJETNICI OSNUTKA 76. SAMOSTALNOG BATALJUNA !! Željko Špelc i Stipan Grgić su postali poznati po suradnji sa srpskim “veteranima” koje su ugostili u Lipiku i Pakracu. Branitelji Lipika i Pakraca i svi građani su pokazali ovim “mirotvorcima” što misle. Bez obzira na ova dva srboljupca prenosimo sa Lipički Kompas:

Sačuvati povijest obrane Lipika i Pakraca zapisanu u udžbenicima

Povodom 25. obljetnice ustroja 76. samostalnog bataljuna Hrvatske vojske 28. listopada u organizaciji Udruge Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik odana je počast svim poginulim braniteljima tijekom rata 1991. godine i poginulim pripadnicima 76. samostalnog bataljuna HV-a koji su branili Hrvatsku na pakračko-lipičkoj bojišnici u duljini 42 km od Poljane do Badljevine. Kroz prvu organiziranu postrojbu za obranu Lipika i Pakraca tijekom Domovinskog rata prošlo je 1500 branitelja od kojih je 87 poginulo te više od 300 ranjeno, a prvi i jedini zapovjednik postrojbe bio je Stjepan Klasnić, pukovnik HV-a, iz Lipika.

Piše: Antun Ciglenečki

Tom prigodom izaslanstva su polaganjem vijenaca odala počast svim poginulim braniteljima kod spomen-obilježja na gradskim grobljima u Lipiku i Pakracu nakon čega je služena sveta misa za sve poginule branitelje u obrani Republike Hrvatske u pakračkoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije te je održana svečana akademija u kino-dvorani Hrvatskog doma „dr. Franjo Tuđman“ u Pakracu. Vijence kod spomen-obilježja poginulim braniteljima Lipika i Pakraca položili su izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, izaslanik ministra obrane i načelnika Glavnog stožera OSRH brigadir Milan Čorak, zapovjednik Središta za temeljnu obuku hrvatske kopnene vojske u Požegi, izaslanstva Grada Lipika i Grada Pakraca predvođeni gradonačelnikom Lipika Vinkom Kasanom i gradonačelnicom Pakraca Anamarijom Blažević s predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik.

Ne smije se dozvoliti da veliki događaji obrane Lipika i Pakraca padnu u zaborav

Svečanu akademiju u Hrvatskom domu „dr. Franjo Tuđman“ započeo je umirovljeni satnik HV-a Željko Špelić, predsjednik Udruge HČZ Pakrac-Lipik, uz posebno emotivno pojedinačno spominjanje svih poginulih pripadnika 76. samostalnog bataljuna, uz fotografije na video zidu, i navođenjem osnovnih podataka o njima te okolnostima i mjestima njihove pogibije. Špelić je naglasio kako je 76. bataljun prva organizirana postrojba za obranu Pakraca i Lipika te istaknuo kako je kroz njega prošlo oko 1500 branitelja, od kojih je njih 87 neovisnost Republike Hrvatske platilo životima i više od 300 je ranjeno. Također je kronološki prikazao sve događaje iz 1991. godine na pakračko-lipičkoj bojišnici od napada na PP Pakrac 1. ožujka 1991. godine do potpisivanja Sarajevskog primirja u siječnju 1992. godine. „Zadaća svih preživjelih branitelja je odavati počast poginulim suborcima.“, dodao je na kraju. Vječnu zahvalnost poginulim pripadnicima 76. samostalnog bataljuna HV-a i njihovim preživjelim suborcima za ulogu u obrani Republike Hrvatske potom su izrazili izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, umirovljeni general Alojz Tomašević, župan Požeško-slavonski, izaslanik MORH-a i načelnika GS OSRH brigadir Milan Čorak, te predstavnici jedinica lokalne samouprave na čijem području je postrojba djelovala 1991. godine gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević. Svi govornici, a posebno župan Alojz Tomašević pritom su istaknuli kako je sadašnja zadaća i dužnost svih preživjelih branitelja sačuvati uspomenu na poginule suborce te prenositi istinu od Domovinskom ratu budućim generacijama. „Ne smije se dozvoliti da se to prepusti zaboravu i da u udžbenicima nema spomena o ovakvim velikim događanjima. Zato trebamo mladima reći kako se stvarala i branila domovina, kako danas imamo predivnu Hrvatsku i modernu vojsku koja pronosi mir diljem svijeta.“, rekao je župan Požeško-slavonski Alojz Tomašević i izaslanik Predsjednice RH.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.