OVAKO JE TO IZGLEDALO 1995. NA JARUNU: Tuđmanov mimohod navijestio je konačnu pobjedu!

04.08.2015. 10:29:43

Pokojni predsjednik Tuđman se veselio na jarunskom mimohodu kao malo dijete, jer je znao da će sila koja je stvorena otpuhati 'bandu' s one strane Drine... zauvijek! Bio je 30.svibanj, Dan državnosti 1995.godine. samo nekoliko dana ranije početkom svibnja u vojno-redarstvenoj “Bljesak” oslobođena je okupirana zapadna Slavonije. Bio je vrući proljetni dan, na zagrebačkom jezeru Jarun okupilo se oko 350 tisuća ljudi iz svih krajeva Hrvatske. U zraku se osjećala oluja. Mimohod je prije svega imao za cilj djelovati na psihu i borbeni moral pobunjenih Srba i ohrabriti hrvatsku javnosti u mogućnosti Hrvatske vojske. Četiri godine ranije u Kranjčevićevoj ulici prilikom formiranja Zbora narodne garde nismo imali prikazati ništa od tehnike: par oklopnih policijskih vozila, nešto malih Mercedesovih kamiona i puno hrabrosti pripadnika ZNG-a koji su imali desetak različitih vrsta pušaka. Ovaj 1995. poslao je poruku ne samo Srbiji, nego i cijelom vojnom i političkom svijetu s čim raspolaže nova Hrvatska vojska usprkos embargu na uvoz oružja kojim nas je međunarodna zajednica ostavila na milost i nemilost JNA. To se uskoro pokazalo na najučinkovitiji način u oslobodilačkoj akciji „Oluja“ – jednoj od najveličanstvenijih munjevitih vojnih pobjeda u povijesti ratovanja. Srbi su dvadesetak dana kasnije htjeli ohrabriti sebe kada su održali „vojnu paradu“ na poligonu u blizini okupiranog hrvatskog grada Slunja gdje su i osnovali Korpus specijalnih snaga pred strahom od onoga što su vidjeli na Jarunu. No i tu su doživjeli još jedan šok, jer je na vrhuncu „vojne parade“ hrvatska bespilotna letjelica – koje nisu smjele biti prikazane na jarunskom mimohodu – ispustila 800 letaka na kojima je bio datum 28.lipnja 1995., te prigodni tekst s velikim hrvatskim grbom! Pogledajte kako je to izgledalo na Jarunu prije 20 godina. U međuvremenu Hrvatska vojska je prerasla u jednu modernu vojsku čiji moral i vještine priznaju ne samo u NATO savezu nego i u najjačim vojskama svijeta.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.