OVO JE MONSTRUOZNO: Odvjetnici optuženih za ratne zločine u Lovasu iznijeli besraman prijedlog

01.03.2019. 08:20:53

  U NASTAVKU suđenja za ratne zločine protiv hrvatskih civila u Lovasu 1991. godine, odvjetnici optuženih u završnoj riječi pred Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu predložili su danas sudskom vijeću oslobađajuće presude, ocjenjujući da su navodi optužnice “neutemeljeni i bez dokaza”. Odvjetnik Ognjen Vujkić, opunomoćenik okrivljenog Željka Krnjajića, tadašnjeg mještanina Lovasa, opširno je objašnjavao i ponavljao kako Krnjajić nije imao nikakvu zapovjednu dužnost te ne može ni snositi takvu odgovornost. Prema tvrdnji tog odvjetnika, Krnjajić je “samo predvodio skupine koje su patrolirale po Lovasu, ali nije njima rukovodio”. Odvjetnik Vujkić je također zatražio od suda da iskaze svjedoka koji su se liječili u psihijatrijskim ustanovama, a čija je imena pobrojao, “uzima s osobitom obazrivošću”. To nije bio samo zločin nad civilima Krnjajića optužnica tereti da je 10. listopada 1991. godine u svojstvu zapovjednika policijske postaje Tovarnik predvodio napad na selo Lovas, zapovijedao otvaranje vatre na kuće hrvatskih civila i paljenje kuća te nazočio ubojstvu najmanje dvije osobe. Pred sudom je danas zanijekana i zapovjedna odgovornost optuženog Darka Perića u lovaskom zločinu, pričuvnog zapovjednika protudiverzantskog odreda TO Valjevo, a učinila je to njegova odvjetnica Jasmina Živić. Ona je ustvrdila kako je, po svjedočenjima i predočenim dokazima, Perić samo prenosio zapovjedi svog nadređenog časnika da se pretraže obližnje šume “zbog hrvatskih snajperista”, te da nije znao za minsko polje na Djetelinari, na kojem su izginuli zarobljeni mještani Lovasa. Uglavnom na isti način svoje su završne riječi koncipirali i odvjetnici optuženih Radisava Josipovića, pričuvnog časnika tadašnje JNA, te Jovana Dimitrijevića, potpukovnika JNA koji je tada koordinirao borbenim akcijama teritorijalca iz Valjeva, niječući njihovu zapovjednu odgovornost. Odvjetnici su tvrdili kako je u Lovasu bilo pripadnika Zbora narodne garde i drugih hrvatskih postrojbi te da se ne može govoriti samo o zločinu nad civilima. Nastavak zakazan za 18. ožujka U svojoj završnoj riječi 28. siječnja, zamjenik tužitelja za ratne zločine Dušan Knežević naglasio je da su sve točke optužnice dokazane i predložio sudu da okrivljene oglasi krivim i osudi na zatvorske kazne. Srpsko pravosuđe podiglo je 2007. optužnicu protiv 14 osoba za ubojstvo oko 70 mještana Lovasa hrvatske nacionalnosti, ali su petorica optuženih u međuvremenu preminula, zbog čega je broj žrtava u optužnici smanjen na 28. Nastavak završnih riječi za još trojicu optuženih zakazan je za 18. ožujka.   Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.