Ovo je NOVI Zuckerbergov projekt!

21.08.2013. 09:41:40

Facebook i još šest kompanija među kojima se nalaze Samsung i Nokia pokrenuli su projekt čiji je cilj omogućiti pristup internetu svim ljudima na svijetu Google je nedavno pokrenuo zanimljiv projekt s kojim, putem balona opremljenih antenama, želi omogućiti pristup internetu na nekim nepristupačnim područjima i u zemljama u razvoju, a sada je Mark Zuckerberg, zajedno s još nekoliko kompanija pokrenuo Internet.org, organizaciju čiji je cilj omogućiti pristup internetu svim ljudima na svijetu. Facebook će na ovom projektu na početku surađivati s Nokijom, Operom, Qualcommom, Samsungom, MediaTekom i Ericssonom (za očekivati je da će se broj kompanija s vremenom povećati) te je njihov cilj razvoj tehnologije za kompresiju podataka i razvoj kvalitetnih pametnih telefona koji bi omogućili jeftiniji i pristupačniji internet i zemljama u razvoju. Na taj će se način smanjiti troškovi i količina podataka potrebnih za pokretanje aplikacija te će se omogućiti novi poslovni modeli za razvoj interneta. Na TechCruncheu napominju da, iako se čini da je danas cijeli svijet povezan, pristup internetu ima samo trećina svjetske populacije te Zuckerberg i ekipa iz projekta Internet.org to žele promijeniti i ubrzati penetraciju interneta. 'Trenutno postoje velike barijere u zemljama u razvoju u povezivanju i pridruživanju ekonomiji znanja', napisao je Zuckerberg na Facebooku te dodao kako je ovaj projekt pokrenut kako bi se pronašao način da se riješe svi izazovi i omogući pristup internetu i onima koji si to trenutno ne mogu priuštiti. Povodom pokretanja ovog projekta izvršni direktor Nokije Stephen Elop rekao je kako će univerzalan pristup internetu, odnosno omogućavanje pristupa internetu svim ljudima na svijetu biti 'sljedeća velika industrijska revolucija', dok izvršni direktor Ericssona Hans Vestberg vjeruje kako će povezanost i pristup internetu u zemljama u razvoju 'poboljšati ljudske živote i pomoći u izgradnji održivog planeta'. Ove su kompanije već lansirale stranicu Internet.org na kojoj se nalaze informacije o projektu, partnerima te njihovoj misiji i ciljevima, a tijekom sljedećih tjedana na njoj će se objaviti i brojni intervjui s tehnološkim stručnjacima i sve vijesti o aktivnostima organizacije. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.