PAD MARINACA I CERIĆA: Monstruozni zločini i okruženje Vukovara

02.10.2021. 09:50:00

Prije 30 godina okupirana su sela Cerić i Marinci.

Selo Marinci je dugo bilo dio jedine slobodne ceste Vinkovci – Nuštar – Marinci – Bogdanovci – Vukovar. Padom Marinaca cesta je presječena, a Vukovar dolazi u okruženje. Ovo selo broji čak 29 civilnih žrtava te dva poginula hrvatska branitelja, a prve civilne žrtve pale su 9. listopada, dok su zadnji civili u selu ubijeni u ožujku ’92.

Nakon pada Marinaca, srpski su neprijatelji osvojili i selo Cerić čime su ostvarili uvjete za napad na Nuštar koji se i dogodio 05. listopada. No, unatoč teškim razaranjima pri čemu je mjesto uništeno do neprepoznatljivosti – Nuštar nije osvojen.

Monstruozni zločini

Tijekom agresije i okupacije počinjeni su monstruozni ratni zločini protiv civilnog stanovništva, a u sva tri sela ubijeno je ukupno 59 civila. Među njima je i 13 žena, dok je sudbina desetak osoba još uvijek nepoznata. Građanska inicijativa Milan Šufflay i obitelji žrtava ratnih zločina tek su ove godine DORH-u podnijeli kaznenu prijavu za ratne zločine protiv civilnog stanovništva počinjenih na ovom području.

Sela Nuštar, Cerić i Marinci tijekom srbijanske agresije bila su izložena bestijalnim zločinima, i sva tri su pretrpjela goleme ljudske žrtve i materijalna razaranja: “Po monstruoznosti izdvajaju se slučajevi kastriranja, dekapitiranja, vuče automobilom do smrti, rezanja motornom pilom do smrti, premlaćivanja do smrti, zakapanja tijela zajedno sa životinjskim ostatcima i slično”, kazao je Drago Vištica uime spomenute građanske inicijative.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: S.V./Foto: screenshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.