Pala je i Srbija! Hrvatske rukometašice slavile nakon velike drame

09.12.2020. 09:04:00

Hrvatska je svladala Srbiju i upisala treću pobjedu za novi podvig na Europskom prvenstvu.

Hrvatske rukometašice su u napetoj završnici svladale reprezentaciju Srbije sa 25-24 (14-14) te s tri pobjede osvojile prvo mjesto u skupini C prvog kruga natjecanja na Europskom prvenstvu u Danskoj pa će u drugom krugu krenuti s maksimalna četiri boda.

Dora Krsnik je sa šest pogodaka bila najbolji strijelac hrvatske reprezentacije. Ćamila Mičijević postigla je pet pogodaka, a Larissa Kalaus četiri. Triput je mrežu zatresla Josipa Mamić. Tea Pijević je imala sedam obrana.

Kod Srbije je sa pet pogodaka najefikasnija bila Katarina Krpež Šlezak.

U početnih pet minuta igralo se gol za gol, da bi hrvatske rukometašice serijom od tri pogotka prvi put došle do dva prednosti od dva gola u 9. minuti (6-4). Tu su prednost izabranice Nenada Šoštarića držale do 15. minute (8-6), ponajviše zahvaljujući nezaustavljivoj Ćamili Mičijević koja je sa vanjskih pozicija postigla tri pogotka, te sjajnoj vratarici Tei Pijević koja je sakupila šest obrana.

No, uslijedilo je iznimno loših deset minuta u igri hrvatske reprezentacije, a najviše je problema bilo u napadu s presporim i nedovoljno preciznim akcijama. Srpske rukometašice su u tom razdoblju postigle čak sedam pogodaka, a primile samo jedan, pa su u 24. minuti povele sa 13-9.

U 25. minuti je Hrvatska ostala bez Andree Šimare kojoj su nakon pregledavanje snimke danske sutkinje pokazale izravan crveni karton zbog nenamjernog udarca podlakticom u lice Jelene Lavko. No, to isključenje kao da je pozitivno utjecalo na Šoštarićevu ekipu pa su do kraja poluvremena hrvatske rukometašice u četiri minute uspjele postići četiri pogotka, a primiti samo jedan i na odmor otići s izjednačenim rezultatom (14-14).

U drugo poluvrijeme je Šoštarić ušao sa Stelom Posavec na srednjem vanjskom, što je dalo rezultata, jer je vižljasta rukometašica Lokomotive ubrzala igru hrvatske reprezentacije, razigravala, a i dvaput se upisala među strijelce. Tako je nakon prvih osam minuta igre u drugom poluvremenu Hrvatska imala dva pogotka prednosti (19-17).

No, s tri gola u sljedeće dvije minute Srbija je u 41. minuti (20-19) prvi put došla do vodstva u drugom poluvremenu. U 45. minuti Srpkinje su došle i do dva pogotka prednosti (23-21), ali su pogocima Larisse Kalaus i Ćamile Mičijević hrvatske rukometašice stigle do izjednačenja za posljednjih deset minuta dvoboja.
Pokretljivom i čvrstom obranom hrvatske su rukometašice13 minuta ostavile suparnice bez pogotka te golovima Mičijević i Josipe Mamić stigle do dva pogotka prednosti (25-23) u 57. minuti. Tek kad je Larissa Kalaus zaradila treće isključenje Srpkinje su uspjele svladati Teu Pijević i došle na gol zaostatka s kojim su ušle i u posljednju akciju na utakmici, 19 sekundi prije kraja.

Srpski izbornik je odlučio povući vratarku i igrati sa sedam rukometašica u polju, ali još jednom odigranom sjajnom obranom hrvatske rukometašice su spriječile šut prema golu, čime su s maksimalnim učinkom završile prvi krug natjecanja na Europskom prvenstvu u Danskoj te će sa četiri boda započeti drugu fazu, baš kao i Norvežanke koje su s tri pobjede osvojile prvo mjesto u skupini D.
U posljednjoj utakmici skupine C Nizozemska će tražiti pobjedu protiv Mađarske za plasman u drugu fazu, a Mađaricama je za plasman dalje dovoljan i remi, kojim bi za sobom povukle i Srbiju.

Hrvatske rukometašice pred sobom sada imaju četiri dana odmora, a prvu utakmicu u drugoj fazi natjecanja odigrat će u subotu, 12. prosinca protiv Norveške.

EP rukometašica, prvi krug - 3. kolo Skupina C

(Kolding) Hrvatska - Srbija      25-24

Nizozemska - Mađarska  (20.30)

Ljestvica: 1. Hrvatska       3  3  0  0   76-71   6

2. Mađarska       2  1  0  1   60-50   2

3. Srbija         3  1  0  2   69-88   2

4. Nizozemska     2  0  0  2   50-56   0



Izvor: Večernji list

Izvorni autor: VL/Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.