Pao dogovor: Sabor se rapušta u ponedjeljak; ovo su datumi kada bi mogli na birališta

14.05.2020. 17:57:00

Premijer i HDZ-ov Andrej Plenković rekao je u četvrtak da će Hrvatski sabor biti raspušten u ponedjeljak, 18. svibnja, i o tome obavijestio predsjednika Republike Zorana Milanovića, koji ima mogućnost raspisivanja izbora za 21. ili 28. lipnja i 5. ili 12. srpnja.

"Nakon sjednice Vlade i sjednice parlamentarne većine, mogu obavijestiti hrvatsku javnost da su sve komponente parlamentarne većine odlučile predložiti Hrvatskom saboru raspuštanje u ponedjeljak, 18. svibnja", rekao je premijer Plenković novinarima nakon sastanka koalicije.

Dodao je da je razlog odluke bio taj što je njegova vlada ostvarila sve ključne ambicije koje je sebi postavila u posljednje tri godine.

"Vjerujemo da smo sada, nakon što smo posljednjih mjeseci pokazali kako se nositi s pandemijom krize koronarnog virusa, u našem djelovanju za očuvanje radnih mjesta i gospodarstva s poduzetim mjerama, u ovom trenutku s obzirom na sve ekonomske izazove s kojima se Hrvatska suočava u budućnosti, novi mandat budućeg Sabora i Vlade trebao bi biti usmjeren na gospodarski oporavak zemlje, a posebno kao glavna stranka u koaliciji nakon unutarstranačkih izbora ići na novo povjerenje hrvatskih birača ", naglasio je Plenković.

Naglasio je da im je to cilj i da je pravo vrijeme za izbore.

"Epidemiološka slika u Hrvatskoj je takva da imamo praktički jednocifren broj zaraženih ljudi i uz vrlo odgovorno ponašanje svih sugrađana imat ćemo priliku organizirati izbore u ustavnom roku, što će predsjedniku ostaviti priliku da bude ili 21. lipnja, 28. lipnja 5. . Srpnja ili 12. srpnja ", rekao je.

Premijer je dodao da je o svemu obavijestio predsjednika Milanovića i da je na njemu da on donosi odluke koje su mu dodijeljene u skladu sa zakonom.

U skladu s ustavnim ovlastima, predsjednik Republike raspisuje izbore nakon raspuštanja Hrvatskog sabora, a prema Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, izbori se moraju održati u roku od najmanje 30, a najviše 60 dana.

Dan izbora je neradni dan.

Predsjednik Republike saziva i prvu sjednicu Sabora nakon izbora.

  • Uoči sastanka koalicijskih partnera na Markovom trgu okupljeni novinari rekao je HDS-ov Branko Hrg:

    "Očekujem konstruktivan razgovor. Ako su se svi koalicijski partneri uspjeli dogovoriti oko kontroverznih točaka, možemo očekivati ​​prijedlog premijera za datum raspuštanja parlamenta i eventualne izbore. Premijer mora to preuzeti na sebe, bilo bi iluzorno očekivati ​​od nas manjih partnera." da bi, ako se dogovore, raspuštanje Sabora moglo biti u ponedjeljak. "

    Napomenuo je da parlamentarna većina i vodeća stranka uvijek imaju priliku odrediti datum izbora: "To je legitimno pravo i na njega se ne smije gledati drugačije. Epidemiolozi najavljuju da bi se koronavirus mogao vratiti na jesen. Nije nas briga, nemamo spor oko toga, nisam nikoga čuo suprotstaviti se datumu ', izvještava N1 .

    Također je kratko komentirao prijedlog Zakona o obnovi Zagreba i rekao:

    "Sve treba staviti u jedan prijedlog. Važno je da se ne dogodi neki zločin, neki veći Gunja, sve se mora dobro sagledati i mora se donijeti dobar zakon koji će pomoći građanima."

    Milorad Batinić, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a, rekao je da će dati izjavu nakon sastanka. Činjenica da nitko ne želi s njima stvoriti koaliciju nije tema, dodao je.

    Boris Milošević, saborski zastupnik SDSS-a, rekao je da im izbori uvijek odgovaraju.

    "HDZ ima pravo predložiti izbore, a oni će biti kad se ocijeni kao najbolji trenutak", rekao je.

    Predsjednik HNS-a Ivan Vrdolajk želi što prije izbore. "Gospodarstvo ne može čekati. Građanima treba dati pravo izbora tko će ih voditi u sljedeće četiri godine i uvjeren sam da će bez obzira na današnje kontroverze prevladati važno pitanje ekonomije, a ne nekoliko parlamentarnih plaća", rekao je.

    Spomenuo je da smo spremni za izbore i da HNS izlazi sam.

    Komentirajući obnovu Grada Zagreba, Vrdoljak je rekao:

    "Zakon o obnovi Zagreba izradili su HNS i ministar Štromar, drugi nisu dali nikakav prijedlog. Naš je prioritet bio da građani čekaju što je manje moguće. Usvojili smo mjere za one koji su najviše pogođeni - sanaciju dimnjaka, iznajmljivanje stanova ..."

    Kazao je da će na ovim izborima izbor biti prvenstveno hoće li sljedeći premijer biti Andrej Plenković ili Davor Bernardić.

    "Ali bit će drugi izbor, a to je tko će imati mogućnost voditi računa o Plenkoviću ili Bernardiću. U ovom mandatu to je bio HNS, a u idućem bi to mogli biti ili ekstremisti i populisti iz Škorove momčadi, ili opet građansko liberalni centar i HNS-a “, rekao je Vrdoljak.

Izvor: Tportal

Izvorni autor: V.P.P./Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.