Papirnate uputnice više se neće koristiti u bolnicama: Umjesto njih od uvode se e-uputnice

01.10.2020. 07:51:00

Crvene uputnice koje su desetljećima bile uvjet da bi vas pregledao liječnik specijalist – od četvrtka odlaze u povijest. Zamijenit će ih e-uputnice. Ovaj važni korak u digitalizaciji zdravstva prvotno je bio planiran za početak rujna, no zbog tehničkih poteškoća sve je pomaknuto na 1. listopada.

Za elektroničke uputnice spremna je i najveća bolnica u državi, KBC Zagreb, koja je samo ove godine zaprimila pola milijuna papirnatih.

“Uputnice i e-naručivanje nama nisu strane, mi to radimo već četiri ili pet godina. Imamo implementirao u naš informatički sustav, mi smo to i radili ovih godina, međutim nije bilo sve dostupno što je trebalo biti dostupno”, kazala je Slava Posenjak Pavišić, liječnica obiteljske medicine, prenosi RTL.

Kažu, nedostaje im informacija. Digitalizacija bi trebala smanjiti dolaske pacijenata u ordinacije, osobito u jeku epidemije.

“Mislim da će to olakšati nama pacijentima, em što smo bolesni, još moramo tu stajati i hodati. Mislim da će to biti najbolje rješenje za nas. Ja se nadam napokon u 21. stoljeću pomak”, kaže Marija.

“Nisu svi ljudi ni upućeni online. Toga nije malo. Puno je pacijenata. Nadam se boljem, samo boljem. Ovo je katastrofa za sad”, kaže Blanka.

Bolnički liječnici kažu – jedva čekaju.

“Hvala Bogu da je došlo to vrijeme. Do sada smo morali imati i crvenu i elektronsku uputnicu, pa to traje više od pet godina. Vrlo je jednostavno, najlakše je samo doći sa zdravstvenom iskaznicom i doći na pregled. Uvijek je puno lakše popeti se s magarca na konja, nego s konja na magarca”, smatra Boris Ujević, ginekolog u KB Sveti Duh.

Sve je trebalo krenuti još prvog rujna, pa prvog listopada.

“Informatičke službe se pripremaju pustiti u pogon e uputnicu čim informatički sustav to dozvoli znate to vam je vrlo vrlo opsežna procedura koja zahtijeva niz elemenata Dakle ipak ne sutra? Možda i sutra”, kazao je ministar Beroš.

Uputnice će se ipak tiskati ako se pacijenta upućuje u privatnu zdravstvenu ustanovu koja ima ugovor s HZZO-om, ali i kada je nije moguće proslijediti u sustav, primjerice kada nestane struje.

“Sada, naprimjer pacijenti iz Dubrovnika će moći direktno, njegov doktor ga naručiti, naprimjer u KBC Rebro što do sada praksa nije mogla biti. Dapače, ovo je jedan jako veliki napredak. Nadajmo se da se to neće svesti na to da opet neki dio se slegne opet na pacijente, nego direktno da će to raditi doktori opće prakse”, kazala je Marina Novaković, Udruga za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata Dignitas.

U 21. stoljeću e-uputnice trebale bi uštedjeti vrijeme, ali i novac. Troškova za tiskanice, tonere i pisače više ne bi trebalo biti.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: sv/RTL/snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.