PAZITE SE BURE! Objavljeno crveno, ali i narančasto upozorenje meteoalarma, ’Izbjegavajte putovanja, očekujte iščupana stabla’

19.03.2021. 16:33:00

Zbog bure, prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) izdali su za subotu crveno upozorenje za Velebitski kanal te narančasto za Istru, Kvarner i sjevernu Dalmaciju.

Navode kako se u Velebitskom kanalu očekuje vrlo jaka bura, navečer i olujna. Najjači udari vjetra 35-70 čvorova (65-130 km/h), navode, a shodno tome vrijeme ocjenjuju vrlo opasnim.

“Podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, javljaju iz civilne zaštite. 

Što se tiče riječke regije, Kvarnera i Kvarnerića te u drugom dijelu dana i sjeverne Dalmacije, tamo se očekuje olujna bura stoga, upozoravaju javnost, budite spremni na “poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom”.

Osim toga, očekuju se i olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. “Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, ponavljaju.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: M.V./Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.