Penava predstavio novo spomen-obilježje Domovinskoga rata u središtu Vukovara

25.11.2020. 09:25:00

“Brojke su brutalne i neumoljive, a ova je granata postavljena je kao trajni podsjetnik na silinu zla koje se sručilo na naš grad. Vukovar se podigao iz svoga pepela, obnovljen i nov, no naši spomenici ostaju pričati pričati priču o patnji, herojstvu i žrtvi podnesenoj za Hrvatsku.”, istaknuo je gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava koji je službeno predstavio novo spomen obilježje Domovinskoga rata u centru Vukovara, u području povijesne graditeljske cjeline u pješačkoj zoni.

Spomen obilježje implementirano je u postojeću šetnicu na suvremen način, ali je zadržalo svrhu prezentiranja autentičnog prikaza granate. Ovaj eksponat je izložen u vidu spomen obilježja u centru grada kako bi na nenametljiv način, u formi muzejske vitrine, prikazao granatu zaostalu iz Domovinskog rata. Cilj ovoga spomen obilježja je kod promatrača izazvati reakciju na više razina, što će se postići korištenjem različitih arhitektonskih elemenata.

1 od 2
 
 
Gradonačelnik je objasnio kako ovo spomen obilježje ima svoj turistički karakter, ali prvenstveno je riječ o povijesno-edukativnoj svrsi budući da nijemo svjedoči o jednome vremenu za koji se nadamo da se više nikada neće ponoviti.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ig,gs/Foto: Grad Vukovar

Autor: