Pet bivših pripadnika HVO i HOS-a uhićeno zbog ratnih zločina u logoru Dretelj

01.02.2016. 19:12:26

POD SUMNJOM ZA RATNI ZLOČIN Pet bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i HOS-a uhićeno je u ponedjeljak pod sumnjom da su odgovorni za ratne zločine počinjene u zatočeničkom logoru Dretelj kod Čapljine, potvrdilo je tijekom dana Tužiteljstvo BiH koje vodi istragu. Po nalogu Suda BiH pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Ljubuškog, Širokog Brijega, Čapljine i Mostara uhitili su Miroslava Hrstića (67), Ivana Medića (64), Miljenka Nogolicu (54), Jadranka Martinovića (48) i Tonću Rajića (45). Tužiteljstvo BiH sumnjiči ih za protuzakonita uhićenja, zlostavljanja i pljačku civila, kao i za silovanje jedne žene srpske nacionalnosti. Oni su pod sumnjom da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a nakon ispitivanja Tužiteljstvo BiH će odlučiti hoće li od Suda BiH zatražiti da im odredi pritvor. Logor Dretelj su u bivšoj vojarni JNA 1992. godine uspostavili pripadnici HOS-a i tamo su tada bile zatočene uglavnom osobe srpske nacionalnosti. Upravu nad logorom kasnije je preduzeo HVO, a u vrijeme hrvatsko-bošnjačkih sukoba 1993. i 1994. godine bio mjestom u kojemu su u neljudskim uvjetima držane tisuće zatočenih Bošnjaka. Zločini počinjeni u logoru Dretelj sastavni su dio optužnice podignute pred Međunardnim kazenim sudom za bivšu Jugoslabviju (ICTY) protiv Jadranka Prlića i ostalih čelnika nekadašnje Herceg-Bosne.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.