Pijanom ministru Ranku Ostojiću poslušnost odbili šef gradske i županijske policije u Splitu

13.02.2015. 18:43:43

Ni zapovjednik županijske policije ni šef PU Splitske nisu htjeli provesti naredbu ministra Ostojića  da sruše natpis sa spomenika HOS-u u Splitu DVADESETAK pripadnika interventne policije 28. siječnja 2015. oko 21 i 30 sati u noći uklonilo je natpis ‘Za dom spremni’ sa spomenika IX. bojne HOS-a ‘Rafael vitez Boban’ u Splitu. “Natpis je bio neprikladan pa je morao biti uklonjen”, obavijestila je javnost Antonela Lolić, glasnogovornica splitske policije. Javnosti nije poznato da su taj dan trajale žučni razgovori između ministra policije Ranka Ostojića, inače  Splićanina, s hos_spomenik6-290115[1]načelnicima županijske i splitske policije od kojih je ultimativno tražio da uklone natpis ‘Za dom spremn’ s HOS-ova spomenika. I jedan i drugi policijski načelnik, i gradski i županijski, tražili su pismenu i na zakonu utemeljenu zapovijed, da bi mogli pokrenuti akciju. Ministar Ostojić, a bilo je vrijeme nakon ručka, vikao je da njemu ne treba nikakvo rješenje da bi maknuo to smeće. Važna je informacija da gradonačelnik Splita Ivo Bladasar, unatoč političkim i policijskim pritiscima, nije želio ukloniti natpis sa spomenika. Kazao je da se s njim ne slaže, ali da ga ne želi micati. To je dodatno razjarilo ministra Ostojića koji je već dugo u sukobu s Baldasarom jer je upravo on  želio biti splitski gradonačelnik. Rušenjem natpisa želio mu se osvetiti i prikazati ga prijatelja ustaške ikonografije. Nakon što su zapovjednici policije Splitsko-dalmatinske županije i PU Splitske odbili Ostojićevu zapovijed, jer nije utemeljena na zakonu, Ostojić je pribjegao krajnjoj mjeri. Podigao je interventnu policiju, pronašao komunalca koji je dlijetom i čekićem isklesao slova sa spomenika 46-orici poginulih HOS-ovaca. “Kao da im grobove raskopava” bili su ljuti i žalosni Splićani na vandalski čin njihova sumještanina, ministra policije Ranka Ostojića. Da, upravo tako, Ranko Ostojić zapovjedio je da se raskopaju grobovi 46 heroja Domovinskog rata. Ono što su splitski načelnici znali, a Ostojić nije želio čuti, je da spomenik i natpis na njemu legalan i legitiman. O njegovim postavljanju odlučilo je Gradsko vijeće grada Splita, a u odluci je definirano kako spomenik izgleda, što će na njemu pisati, gdje će biti znak IX. bojne HOS-a. Vlasnik spomenika je Udruga veterana te postrojbe, oni su ga platili, a grad se ugovorom obavezao održavati spomenik. Unatoč upozorenju da čini ozbiljno kazneno djelo, Ostojić je digao interventnu policiju, naoružao dugim oružjem, da osiguraju klesara koji je, zbog sramote što to mora činiti, glavu sakrio kapuljačom. Da u svom rodnom gradu raskopa grobove poginulih junaka Domovinskog rata.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.