Pismo branitelja: Zašto sam skinuo ćirilicu u Vukovaru?

01.11.2013. 16:52:03

78443a09554ea7fdea076cefbc431f09

Ćirilici nikada neće i ne smije biti mjesto kako u Vukovaru tako i u cijeloj Hrvatskoj, piše branitelj, zbog straha, trauma, gubitaka...

Otvorenim pismom javnosti se obratio jedan od optuženih za kazneno djelo protuzakonitog skidanja dvojezičnih ploča u Vukovaru, čiji je identitet poznat Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara. Bivši branitelj skinuo je ploču postavljenu na zgradu HZZO-a, a svojim je pismom želio pojasniti motive tog čina.

Stvar je osobna "Razlozi zbog kojih sam skinuo dvojezičnu ploču su prije svega osobni. Moja supruga je dijete Ivana Kamerlea, čovjeka koji je u obrani Vukovara ranjen i nakon pada odveden u logor Stajićevo gdje su ga čuvari zatukli nogama pa je od posljedica maltretiranja preminuo 23. studenog 1991. Ona teško proživljava sva ova događanja oko dvojezičnosti i silovanja zakona, a u ove dane kada se približava obljetnica stradanja Vukovara s njom je teško komunicirati, jer svi padamo u depresiju", navodi bivši vukovarski branitelj u svom pismu, dodajući da su duboke tragove na njegovoj psihi ostavili i prizori jedne bebe s ožiljkom od gelera koju su dovezli u bolnicu, traume koje je iz Bapske ponijela njegova psihički i fizički malteretirana majka, strah koji je proživljavala njegova sestra Vesna, tada majka malog djeteta te drugi prizori, kao i gubitak prijatelja i sugrađana, koji ostavljaju tužna i bolna sjećanja na rat. "Sve su to razlozi zbog kojih ćirilici nikada neće i ne smije biti mjesto kako u Vukovaru tako i u cijeloj Hrvatskoj. Branitelji su se napokon ujedinili i naša snaga je ogromna ali ju treba pravilno usmjeriti jer jedino tako možemo napraviti nešto dobro za nas, našu djecu i domovinu. Za čin skidanja ploča ne smatram sebe hrabrim pa niti učestvovanje u obrani grada '91. jer sam to učinio kao istinski domoljub i s osjećajem da mi je to dužnost, prije svega prema svojoj obitelji, a naravno i prema domovini. Ne bih se mogao gledati u ogledalo da sam jedan od onih "hrabrih" Hrvata koji su pasivni promatrači svega što se događa u njihovom gradu, iz toplih domova i kafića. Sada tek vidim da ne živimo u istim svjetovima i da je u stvari problem u različitim stavovima i mišljenjima oko nekog problema koji je u stvari zajednički. Tako je bilo 91. tako je i sada", kaže bivši vukovarski branitelj, koji je zbog uhićenja, boravka u pritvoru, ispitivanja, pretresa osobnog vozila i kuće tijekom jučerašnjeg dana završio na Hitnoj, gdje je proveo pet sati. "Pa ipak, zbog učinjenog djela, skidanja protupravno postavljenog predmeta sa HZZO-a u Vukovaru, prije svega se osjećam kao čovjek, čistog obraza pred svima, a najprije pred svojom obitelji, kćeri Tenom i suprugom Sanjom koji mi daju punu potporu", zaključio je bivši vukovarski branitelj. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.