Plenković komentirao Milanovićev postupak: Nema mjesta provokacijama, moje poštovanje imaju i pripadnici HOS-a

01.05.2020. 11:24:00

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Okučanima je u petak odana počast poginulima u Vojno-redarstvenoj operaciji (VRO) "Bljesak" kojom je prije 25 godina od okupacije oslobođena zapadna Slavonija.

Zbog dolaska osobe s majicom na kojoj je bio natpis "Za dom spremni", svečano obilježavanje napustio je predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je zajedno s predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem trebao položiti zajednički vijenac državnog vrha.

U izjavi novinarima, Milanović je rekao da se jedan od sudionika koji treba polagati vijenac u sklopu protokola skinuo u odoru sa znakom "Za dok spremni". Milanović je to ocijenio provokacijom i gaženjem žrtava i sjećanja na obljetnicu "Bljeska".

Incident je u Okučanima komentirao premijer Andrej Plenković.


"Shvatio sam to, razgovarali smo doslovno minutu. To je njegova odluka. Uvijek smo poštovali žrtvu hrvatskih branitelja pa nikada nećete od nas čuti da ploču s imenima branitelja se može baciti. Tako je i s onom pločom koja je premještena iz Jasenovca za što smatram da je dobro. Njegovo je pravo da ode, naša obveza je da ostanemo ovdje" kazao je Plenković pa se osvrnuo na Milanovićevu konstataciju kako je riječ o provokaciji.

"Svi koji su dali život za Hrvatsku imaju moje poštovanje, pa tako i pripadnici HOS-a. Ono što su predsjednik Tuđman i hrvatska vojska učinili jest objedinjavanje svih hrvatskih snaga u službeni formalni sastav naše vojske i policije. Razlika koju radimo danas na ovom mjestu, na ovaj način, nije dobra. Dakle to što je predsjednik napravio. Jer ovdje smo došli da bismo odali počast tim ljudima i hrvatskoj slobodi. Nema mjesta provokacijama, a mi smo ovdje ne samo osobno nego i kao institucije države. I u tom kontekstu odajemo počast hrvatskim braniteljima", zaključio je premijer, prenosi Večernji list.

Sam program obilježavanja počeo je intoniranjem himne Republike Hrvatske "Lijepa naša domovino", a sin poginulog hrvatskog branitelja Krešmir Šimić pročitao je imena poginulih hrvatskih branitelja u VRO "Bljesak".

Potom su vijence na spomen obilježje "Kristalna kocka vedrine" položili predstavnici obitelji poginulih branitelja, a vijenac državnog vrha položili i zapalili svijeću za poginule branitelje predsjednik Sabora Jandroković te predsjednik Vlade Plenković.

Vijenac su položili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i glavni ravnatelj policije Nikola Milina te predstavnici udruga veterana Domovinskog rata.

Molitvu za mrtve predvodio je vojni ordinarij, mons. Jure Bogdan.

"Bljeskom" su u manje od 32 sata Hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju odnosno oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran. Uspostavljen je i nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac te željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena.

Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

U "Bljesku" su prvi put u Domovinskom ratu korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a taktičko iznenađenje bili su i tenkovi, dopremljeni željeznicom, koji su ulazili izravno u borbu.

Zbog vojnog poraza u operaciji "Bljesak", srpski pobunjenici su 2. svibnja 1995. godine napali središte Zagreba raketnim sustavom "Orkan" s kasetnim punjenjem s tzv. "zvončićima", pri čemu je poginulo sedmero ljudi, a njih najmanje 176 ranjeno.

Tadašnjeg vođu srpskih pobunjenika Milana Martića Međunarodni sud u Haagu je zbog zapovijedi da se napadne Zagreb pravomoćno osudio za ratni zločin na 35 godina zatvora.

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: rj/h/Foto: fah

Autor: