POBUNA HRVATA: Ovo više nećemo tolerirati! Ne priznajemo Komšića kao našeg predstavnika!

10.10.2018. 18:43:13

Sve je veći broj institucija i većinskih hrvatskih sredina u Bosni i Hercegovini koje Željka Komšića nazivaju nelegalnim i nelegitimnim članom državnog vrha i odbijaju gostoprimstvo te pozivaju na izmjene Izbornog zakona kako bi se zaustavila takva mogućnost preglasavanja ovoga naroda. “Željko Komšić je treći put uzurpirao ono što mu ne pripada i ne treba dolaziti jer mu mi nismo spremni izraziti službenu dobrodošlicu. On nije legitimni predstavnik Hrvata Bosne i Hercegovine, tako ni općine Grude”, navodi se u priopćenju načelnika ove općine Ljube Grizelja. Tijekom dana Komšić, koji je u nedjelju izabran za člana državnog Predsjedništva, najavio je kako će otići u hrvatske sredine poput Gruda, Livna i Posušja. Načelnik Grizelj je pojasnio kako rezultati izbora jasno pokazuju da je 90,82 posto potpore birača ove općine dobio Dragan Čović, te da je za Komšića glasovalo 0,66 posto birača u općini Grudama koja je gotovo stopostotno nastanjena Hrvatima. “Draganu Čoviću ćemo međutim izraziti najsrdačniju dobrodošlicu”, pojasnio je grudski načelnik Grizelj. Tijekom dana su iz Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF) Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru priopćili kako su u nedjelju s izborom Komšića ‘grubo narušena temeljna demokratska načela, daytonska načela i odredbe Ustava Bosne i Hercegovine’, što je po treći put rezultiralo gaženjem izborne volje hrvatskog naroda. Pojasnili su kako to jasno preciziraju odredbe daytonskog Ustava BiH, te presuda Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić u kojoj  se poziva na legitimno političko predstavljanje triju naroda u svim institucijama u kojima su zajamčene nacionalne pozicije poput Predsjedništva u kojega se biraju tri člana kao predstavnici srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda. “Izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva po treći put u potpunosti narušava i negira političku volju Hrvata kao konstitutivnog naroda te samo načelo konstitutivnosti koje je Ustavni sud označio kao natkrovljujuće načelo samog Ustava. Izričito se navodi da legitimitet predstavnika postoji isključivo u slučaju da postoji jasna veza između političkih predstavnika i onih koji su ga izabrali u određeno političko tijelo”, ističe se u priopćenju HSPF-a. Iz ove udruge pozivaju na izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se ubuduće izbjegla mogućnost da četiri puta brojniji Bošnjaci u Federaciji BiH preglasavaju Hrvate. “Od legitimnih hrvatskih predstavnika zahtijevamo da ulože maksimalne napore da se ovo pitanje u što skorijem roku riješi jer je apsolutno neprihvatljivo da se izborna volja hrvatskog naroda pregazi po treći put, pogotovo kada je Ustavni sud nedvosmisleno odredio da je takav čin neustavan i protuzakonit”, pojasnili su iz ove udruge. U lokalnim medijima i po društvenim mrežama u većinskim hrvatskim sredinama u BiH najćešća tema je upravo nametanje Željka Komšića za člana BiH Predsjedništva, te se poziva na sutrašnji prosvjed koji su u Mostaru inicirali studenti sveučilišta u tome gradu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.