PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA RATNE ZLOČINE PROTIV ČOLOMAN JASMINA (1975)

07.07.2014. 13:58:57

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Čoloman Jasmina, rođenog 10.09.1975. godine u Zenici.
Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata u BiH, kao pripadnik Diverzantsko-izviđačkog voda 7. muslimanske brigade Armije BiH, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata. On je optužen da je dana 24.04.1993. godine, naoružan došao ispred Omladinskog doma u mjestu Počulice, opština Vitez, u kojem su bili zatvoreni civili hrvatske nacionalnosti. Nakon što je stražar objekta odbio da otključa vrata i pusti optuženog unutra, optuženi je kroz zatvorena vrata otvorio rafalnu paljbu iz automatskog oružja, pri čemu su ubijena tri lica hrvatske nacionalnosti, a devet lica je ranjeno. U optužnici se navodi da se optuženi, nakon počinjenja zločina, udaljio u nepoznatom pravcu. Optuženi Čoloman Jasmin tereti se da je počinio krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje. Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.