Podnosi ostavku? Karamarko će se u 10 sati obratiti javnosti

21.06.2016. 08:27:10

Ne znam što će učiniti Tomislav Karamarko, ali mogu jasno reći da je dominantan stav da očekujemo ostavku od gospodina Karamark, kazao je Domagoj Milošević Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko održat će konferneciju za novinare u 10 sati u središnjici stranke, sat vremena uoči sjednice Predsjedništva. Očekuje se da će Karamarko podnijeti ostavku na mjesto predsjednika stranke. Glavni razlog zahtjeva za Karamarkovim odlaskom je njegov neuspjeh u preslagivanju vladajuće većine, nakon što je HDZ zajedno s oporbom srušio Vladu Tihomira Oreškovića. Time je HDZ sišao s vlasti i primoran je izaći na izvanredne parlamentarne izbore, koji će se najverojatnije održati u rujnu.

Milošević: Očekujemo ostavku Karamarka

Glavni tajnik HDZ-a Domagoj Milošević u intervjuu za Dnevnik Nove TV kazao je da ne zna što će Karamarko učiniti. - Ne znam što će sutra učiniti Tomislav Karamarko, ali ono što mogu jasno reći nisam od onih koji javno pozivaju na ostavke, ali proteklih nekoliko dana me zvalo mnogo članova naše stranke iz cijele Hrvatske, članovi predsjedništva, središnjeg odbora i apsolutno je dominantan stav da očekujemo ostavku od gospodina Karamarka - rekao je Milošević dodajući da je s Karamarkom pričao o zahtjevima za njegovom ostavkom. Objasnio je i kako sukladno statutut stranke postoji nekoliko mogućnosti za izbor predsjednika. No ističe da je u ovom trenutku najvažnije sačuvati ugled, dostojanstvo i zajedništvo u stranci. - Može se birati ili po modelu jedan član jedan glas, za što je potrebna određena organizacija i vrijeme, drugo je Opći Sabor jer imamo odabrane izaslanike za zadnjeg Općeg sabora. Donijet ćemo odluku pravovremeno jer ono što sam rekao, ono što nemamo, nemamo vremena. HDZ vrlo brzo s novim predsjednikom, konsolidiran mora biti spreman za nove izbore, a SDP, ja sam siguran, samo se nada da će lako ušetati u Banske dvore - rekao je Milošević dodajući da nema predsjedničkih ambicija. Milošević je kazao da se HDZ već danas počinje spremati za izbore, a da će poučen lekcijom od prošle godine, ovaj put pokazati najbolji tim, najbolji program i da ide po pobjedu.

Plenković spreman kandidirati se za predsjednika HDZ-a

Zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković (HDZ) izjavio je u ponedjeljak navečer u središnjem Dnevniku HRT-a da je spreman kandidirati se za predsjednika HDZ-a. "U novim okolnostima, kada je raspušten Sabor, kada očito zbog krive procjene nije uspjelo preslagivanje nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi, koju je formirao HDZ s koalicijskim partnerima i Mostom kao ključnim partnerom, smatram da u nove izbore trebamo ići osvježeni i spreman sam u kontekstu ovakve situacije preuzeti odgovornost", rekao je Plenković. Dodao je da se - ako izbori za predsjednika HDZ-a budu raspisani - on kandidirati za predsjednika te stranke. Na pitanje zašto se nije kandidirao za predsjednika na posljednjim unutarstranačkim izborima, Plenković je odgovorio da je stranka bila relativni pobjednik izbora 8. listopada i da je nakon zahtjevnih pregovora uspjela sastaviti vlast, a on je smatrao da su hrvatskoj Vladi i stranci potrebni stabilnost i koncentriranje na program reformi. Plenković drži kako je trebalo promisliti o tome hoće li se uopće ići u rušenje Vlade koju je sastavio HDZ te da se u tom pogledu moglo pronaći rješenje. Na pitanje kada će se u stranci održati izbori, nije dao jasan odgovor, a Karamarku je poručio da bude na visini političke odgovornosti. -Trebamo djelovati brzo, organizirati izbore po načelu 'jedan član, jedan glas' i okrenuti se novim parlamentarnim izborima u rujnu - rekao je Plenković za HRT.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.